Nautika opšta... > Nautičke reportaže
Novi Sad-Bezdan-Novi Sad 1. Maj 2019
vepar:
4. dan su Mirjana i Nađa otišle na bazene čim su se otvorili a ja sam ostao sa Zvonkom i ekipom da popijemo još po jednu a kada sam njih ispratio pridružio sam se familiji u Petrolendu. Nakon puno kupanja, i vožnji toboganima spakovali smo se i krenuli ka Srpskom Miletiću kanalom Novi Sad - Savino selo. Kod Savinog sela smo skrenuli levo pa kod Ruskog Krstura ponovo levo, sve do triangle kod Odžaka gde smo skrenuli desno ka Srpskom miletiću gde smo stigli u noć. Kanali su bili potpuno čisti bez i jedne travčice. Sela su se ređala jedno za drugim a ovaj deo je klasični predstavnik veštačkih kanala... Pravi su kao strela, ugodni za plovidbu ali pomalo monotoni. Ovoga puta su mi nekako prijali, baš sam uživao... Predugo zadržavanje u Petrolendu i duga deonica kojom smo nadoknadili izgubljeni dan u malom kanalu Bački Petrovac-Karavukovo su me zeznuli pa smo stigli u Srpski Miletić po mrklom mraku. Tu je došao do izražaja pokretni reflektor na krovu, kojim se upravlja daljincem, bio je odličan za pregledanje obale i izbor mesta za pristajanje. Stali smo 50 m nizvodno od mosta na levu obalu kanala, tačno ispod dečijeg igrališta i lepo održavane livade. Bili smo premoreni za neki obilazak sela a bilo je već i kasno, tako da smo samo malo protegli noge po tom igralištu Nađa i ja dokle je Mirjana spremala večeru...
Dora:
Predivno... harm 114 sB0
Bakara:
ok
Kabe:
Odlična priča!
A ovi kriminalci iz Petrolenda neće da me vide iz principa.
vepar:
5. Dan je osvanuo lep i sunčan kao i prethodni, jutarnju rutinu smo ubrzali jer su nas danas čekale dve prevodnice i nekih tridesetak km plovidbe. U Srpskom miletiću se održavalo i neko peceroško takmičenje pa je leva obala kanala bila načičkana pecarošima... Veoma brzo stižemo do prevodnice u kojoj se vezujemo na uobičajen način, sa zadnje bitve broda kanap pružamo preko bitve u prevodnici pa nazad na brod na prednju bitvu oko koje naprvim samo jedan voj a žena drži kanap u ruci i zateže ga i popušta po potrebi dokle ja odem do prevodničara i završim papirologiju. Međutim u ovoj prevodnici iznenađenje! U blizini bitvi nema merdevina sha sha sha prvi put vidim ovakav raspored bitvi i merdevina i veoma sam zbunjen... Na svu sreću prevodničar je došao do ivice prevodnice a ja sam se popeo na krov broda i uspeo sam da mu dodam novac i dokumenta. Brzo je obavio papirologiju i vratio mi dokumenta tako da smo nastavili put dalje.... Kanali se u ovom delu već polako menjaju, nisu toliko dosadni već krivudaju i podsećaju na neki prirodan vodotok. Mislim da ovaj deo kanala i jeste produbljen neki potok ili rečica ali nisam siguran u to niti znam koja rečica. Ali znam ko sigurno to zna! Terca??? ajde uskači potvrdi ili demantuj ovu moju predpostavku. Priroda je sve lepša i prolazimo čitava polja žutih lokvanja... Trave, drezge i sočivice i dalje nema po sredini kanala tako da plovimo bez ikakvih smetnji. Uskoro dolazimo i do triangla kod prigrevice gde skrećemo desno ka Somboru. Doručak smo obavili u vožnj i već se polako primičemo prevodnici Sombor. Kod same prevodnice nailazimo na plovni bager i razvučen cevovod uzduž kanala. Moram da kažem da bager nije nikako obeležen, da niko od radnika ne sluša radio stanicu i da mi je uvek frka kada prolazim pored radova jer pojma nemam kako je bager usidren, kuda idu sajle kojima je vezan i da li je uopšte dozvoljen prolaz. Oslanjam se na grlo i tehniku pantomime te uspevam da dozovem nekog od radnika koji mi pokazuje kuda je slobodan prolaz. Dolazimo do same prevodnice i veoma brzo prelazimo na gornji nivo i direktno u trianglu kod Sombora. E kada su se otvorila vrata prevodnice nagrnulo je ostrvo trave i drezge na nas! sos6 Ovde se još jednom nož na elisi pokazao kao spasonosno rešenje 6589 thumbup thumbup Kada smo se probili kroz ostrvo trave ugledali smo predivan dok, namenjen za kupanje, tu smo pristali i napravili mini pauzu za kupanjac i jednog ladnog Jelenka na tanane.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju