E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Nosač za sidro
Terca:
--- Citat: STG 27, 11, 2018, 00:40:42 pre podne ---Skoro nisam cuo da neko zna sta je kazuk i cemu sluzi...
--- Kraj citata ---
Realno se samo po proviciji koristi i alat i naziv... ebaga gde na Savi u BGD ima obale da se može pobosti kazuk, pa još konop do njega, ha ha a ni na Đerdapu nije baš upotrebljivo (da me ne napadnu odma drugovi iz centrale).
LSI:
Их, Терцо, где у овој нашој питомини да не може да се забије (с опроштењем)?
Sent from my P9000 using Tapatalk
zankiki:
Bravo za post Terca, svaka je na mestu! I za (skoro) oštro oko, sidro je 8kg.
Za plastičnu vezicu znam, i koristim je kad je težak teren za sidrenje... Kako se najčešće sidrim na plićim i peščanim mestima, i to samo na par sati, retko je i koristim.
Za teg ne znam da li sam potpuno shvatio... Poslednja alka ka sidrenjaku da bude veća, pa da se može niz sidrenjak spustiti teg, koji se onda neće spustiti do samog sidra, nege se zaustaviti na toj alki. Pametno, malo će biti veselo kad treba izvući, ali je sidrenje sigurno bolje, pogotovo ako se spava na sidru...
Sidro jeste omanje, ali bi mi veće bilo teško vaditi ledjnom tehnikom, a mesta za vinč na ovom brodu nemam... Dobio sam ga uz brod i do sada sam više puta spavao usidren u toku, i nisam imao problema... Fora sa tegom je super, videću da nabavim jedan, predpostavljam da je 3-4kg ok?
Terca:
za potpuno ispravan pristup sa plastičnom vezicom lanac treba da pođe sa druge strane, a vezica se kači za kraj poluge (motke) sidra. Nisam ljubitelj toga ali je dobro da se zna.
Aj da pojasnim za teg, ti oboriš sidro na uobičajen način, a onda uzmeš teg koji ima svoj "konopčić" (može i tanji), okačiš ga škopcem na sidrenjak i pustiš da sklizne dole. On dođe do lanca i tu namesti sve uglove kako treba, i sidro se ne može iščupati, kao kad imaš ekstra dugačak lanac. "Konopčić" može da ostane i labav, ne previše da se ne mrsi i da ne kupi granje.
Kad vadiš ne vadiš sve zajedno, nisi lud, a i ženi će trebati tvoja leđa lol ... vadiš prvo teg, izvučeš ga za "konopčić", skineš škopac sa sidrenjaka i sve spakuješ, pa onda sidro na uobičajen način. Tako dobiješ teže sidro, a uštediš novce od vinča.
A ako si jako zaludan, možeš da imaš i više tegova i više konopa sa obeleženim dužinama ha ha ha
Slična je taktika kad se tegovi postavljaju na mrtva sidra (corpo morto), tamo tegovi ne služe da povećaju težinu nego da prilagode uglove i da smanje cimanje i amortizuju udarce...
evo slikica jednog lepog tegića.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju