Nautika opšta... > Nautički priručnik
Froude-ov broj (R) objasnjen dijagramom sa pratecim skicama ("brzina korita")
Zakeralo:
Nema na cemu,
Ovaj mali od 19m je remorker, a kod njega je snaga instalirana da bi se dobila odredjena "bollard pull". Vise sam naveo kao primer jer su mi cifre jos uvek u glavi. Da je neki drugi tip broda onda bi se islo na poludeplasmasnku formu.
Pozzz
zankiki:
Verujem da svako ko ima brodić godinama zna na kojoj mu je brzini R=4, samo iz prakse... Po ponašanju broda, brzini, potrošnji...
Ja Marissu vozim na oko 11-11,5 km/h, a na vodenoj liniji je oko 8 metara. 11,5 / koren iz 8 = 4,05 sajkaca
Terca:
Eee, sad bi bilo dobro da se vratimo tamo kad smo kvarili Bakari temu o njegovom čamcu... sve to što smo pričali je je zapravo potvrđivanje i razumevanje ovog gradiva, a nismo postigli letos da pravimo eksperimente.
Nidza:
--- Citat: zankiki 16, 10, 2018, 08:10:38 pre podne ---Verujem da svako ko ima brodić godinama zna na kojoj mu je brzini R=4, samo iz prakse... Po ponašanju broda, brzini, potrošnji...
--- Kraj citata ---
Poenta je sto mozes sada da kazes i ovako: Sada mogu za svaki sledeci brodic izracunati za jedan minut koja je brzina pri kojoj mu je R=4 i onda ga godinama koristiti na efikasan nacin (ponasanje, brzina, potrosnja, ...). 114
zankiki:
Ma naravno, to se podrazumeva... Pogotovo je bitno pri kupovini novog broda, da znamo koju brzinu možemo očekivati....
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju