Opšta...Tu smo... > Uputstva
Vojni desantni aluminijumski camac ( izgradnja kabine )
LSI:
Сам алуминијум је веома отпоран на корозију јер се по површини ствара заштитни слој.
Читао сам о томе да се бродски трупови од челика штите заштитним анодама од алуминијума, како би се трупови заштитили.
За трупове речних пловила користе се аноде од цинка магнезијума.
Тамо где постоји комбинација два различита метала, а у присуству електролита (то је у овом случају вода) долази до стварања галванских струја и до поступка тзв. електрокорозије.
Познато је да тамо где су у комбинацији алуминијум и метал (челик), алуминијум се брже троши.
Škorić:
Nek izdrzi u pola koliko ima sad meni je dosta :) Stari je od mene samo ne znam koliko 25648
maverick:
Niti je to mali niti lagan camac... kod mene ih ima par s aluminijskom dogradjenom kabinom i plove Dunavom bez ikakvih problema...Sve te dorade su vise manje ruzne...i mozda bi ti lijepo a funkcionalno rjesenje bila tenda preko cijelog camca....koja se lako sklapa...i poprilicno je postojana ako se radi od nautickih platana
Škorić:
Hvala MEVERICK ovaj odgovor mi se najvise svidja 6589 bice to super brodica kako mi to zovemo u Brckom. Lijepa nece biti sigurno ali funkcijalna i za moje potrebe odlicna. Camac sam platio 1200KM tj 600 evra sa volanom 3m sajla. planiram jos uloziti 300 - 400 evra plus motor i postaviti nove slike da se pohvalim a0335
Zakeralo:
--- Citat: LSI 30, 09, 2018, 14:26:05 posle podne ---
Читао сам о томе да се бродски трупови од челика штите заштитним анодама од алуминијума, како би се трупови заштитили.
За трупове речних пловила користе се аноде од цинка.
--- Kraj citata ---
LSI, za reku se koristi magnezijum. Cink je za more, cink anode ne rade u recnoj vodi. AL radi i u slatkoj i slanoj vodi ali su anode skuplje od magnezijuma pa se AL anode koriste u deltama i zonama gde je voda izmedju morske i recne. Veliki zalivi, zone gde se reke ulivaju u more.... Za "nase" uslove magnezijum je sasvim dovoljan.
Pored trupa obavezno treba staviti anode na list kormila, na sapnicu ukoliko postoji, u okolini vratila i na samo vratilo. U izmenjivacima toplote u motoru postoje anode ako se koristi spoljasnja voda za hladjenje. Postoji interval na koliko treba da se menjaju. U okolini pramcanog propelera treba da postoje anode, ukoliko je pramcani ugradjen.....
Anode su ozbiljna nauka. Na velikim brodovima postoji proracun kojim se odredjuje kolicina anoda, pozicija.....
Za male barke, odokativno sacometrijska metoda radi sasvim ok, ako pitas coveka koji zna nesto o tome.
Pozdrav
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju