Nautika opšta... > Iskustva sa vode

Nizak vodostaj - Novi Sad

<< < (23/86) > >>

Terca:

--- Citat: broker975fx  11, 10, 2018, 21:17:52 posle podne --- Necu da se mesam ali moram:)
Tuzna je istina da ste u pravu i vi i Zox, bacite pogled na saopstenje ladjara, eno na plovidbi Gorance okacio link

--- Kraj citata ---

Evo ga i taj link:http://udruzenjeladjara.com/ubijanje-naseg-dunava-zapisi-sa-reke/

Ja ne bih rekao da ovde ima ikakvih razmimoilčaženja u stavovima o smeću, ali u ovoj temi, do Zoxa, a ni posle njega niko verovatno nije ni spomenuo smeće.

U ovoj temi bogami naširoko pišemo o sprudu koji se javlja na nizvodnom kraju novosadskog dunavca, kao posledica uređenja plovnog puta. Nije taj sprud posledica bacanja smeća. To je najčistiji i najlepši i najkvalitetniji pesak koji postoji, i na istom pesku, samo 30 metara dalje se dnevno se 15 hiljada novosađana brčka, na štrandu. I problem je što kroz taj pesak nema kanala za prolaz većih čamaca kada vodostaj dobrano padne jer je uzvodnim pregrađivabnjem Dunavca u prošlosti zaustavljen dotok sveže vode...

E sad, kao što Kapetan Goran Stanimirov, zapovednik vrste A, u svom blogu ne piše o uređenju plovnog puta (tako je i napisao), nego o ekološkoj katastrofi izazvanoj opštim potopom u smeću, tako i ja u ovoj temi uopšte ne pričam o smeću.

I još: ne pričam ni o ekološkim posledicama uređenja plovnog puta, hiljadu puta prepričanu temu kako je Kopački rit unalažen, kako je Koviljski rit destkovan, kako će Beljarica da popuši najstrašnije... i ne kažem da je to civilizacijski isti drek kao i minihidrolelektrane, i čak se ni ne suprotstvaljam uređenju jer kao što rekoh, civilizacijski mi smo to već prihvatili i dobrim delom uradili.

Ja obožavam i kad imam priliku da upoznam nekog lađara i slušam njihova iskustva... ali mi često imamo različiti percepciju Dunava, pa na primer:

Vepar najviše voli da vreme provodi na ostrvu kod Karlovaca, kod Ajkule (a podvlačim da Karlovčani to mesto zovu samo "ostrvo"), to je raj na Zemlji koji postoji bar od kad ja znam za sebe, sa dva paralelna duboka toka Dunava, savršen zaklon od gornjeg vetra i saobraćaja i bogomdani pesak i šuma.

Sa stanovišta lađara, špeditera, ministarstva saobraćaja, dunavske komisije i evropske unije i koga sve ne, to mesto se zove Arankina ada i jedan je od kritičnih sektora za plovidbu, jer tu je plovni put uži od neznamtijakoliko, pa nije kategorija 7a nego 6b ili g6, pa je već započeto projektovanje i izvođenje hidrotehničkih radova, kako bi ga izbagerisali ili skrenuli vodu da ga Dunav sapere, imate o tome obaveštenje na plovputu.

Ja tu ne mogu pobediti, ali moram da kažem da meni lično puca prsluk da li će Merkur flota tuda moći da odjedared protera 2, 4 ili 24 barže.

Terca:

--- Citat: vepar  12, 10, 2018, 10:30:45 pre podne ---
Jel se to Madjar vraca? Proveo sam par dana sa tom ekipom i bas su mi se dopali, narocito Madjar 😂

--- Kraj citata ---

Upravo si prošao prijemni za Službu, jer Služba sve vidi, Služba sve zna.

vepar:

--- Citat: Terca  12, 10, 2018, 11:00:24 pre podne ---
--- Citat: vepar  12, 10, 2018, 10:30:45 pre podne ---
Jel se to Madjar vraca? Proveo sam par dana sa tom ekipom i bas su mi se dopali, narocito Madjar 😂

--- Kraj citata ---

Upravo si prošao prijemni za Službu, jer Služba sve vidi, Služba sve zna.

--- Kraj citata ---

Vrlo rado, ali trenutno lezim kod kuce sa upalom pluca... t 39 ni longacef u inekcijama ne pomaze... Cim ovo prebolim zovem te da mi pokazes kuda se izlazi iz Dunavca...

Terca:

--- Citat: vepar  12, 10, 2018, 10:38:19 pre podne ---Ju, ju, ju... koji autoput... Znaci nikada, bas nikada i ni u kojoj varijanti ne bih smeo ploviti ovuda. Jako strasno... Ja se ozbiljno oduzmem kada na Dunavu se nadjemo bela ladja, gurac i ja. A ovde bih umro od straha. Pa ovde obicni camci (ovi nasi dunavski) ne mogu ni da plove?

--- Kraj citata ---

Ma mogao bi, snimak je izabran da ostavi utisak, saobraćaj je  gust, narošito od Roterdama do Dizeldorfa, ali nije to za umreti, .. ali u svakom slučaju Rajna nije voda za "pleasure boating", tu se umoriš od stražarenja samo.

I da si tamo, ti bi kao i svi Nijemci kleti pravio krugove plovidbe: "što brže nizvodno do spoja sa nekim kanalom, rekom Mozel ili Maas, pa onda uzvodno godišnji odmor, pa onda 5 minuta straha što brže nizvodno kući"
I nema roštilj, šator, pesak, fudbal, vatra, gitara. Spavao bi u marinama u bivšim pozajmištima zemlje, i išao peške da obilaziš ove prizore sa razglednica, što i nije loše, meni se i to dopada.

Biće prilike ako me Dora recimo ne posluša pa zaglavinja da dotera baš Rajnom, baš najbrže što može.

zankiki:
Uh, ovo što si napisao je toliko tačno da boli. Ali mnogi ljudi ovde to ne shvataju....
A to što se tebi dopada, meni se recimo mnogo manje dopada. Ja volim pesak, fudbal, pivo, vatra, gitara... Ovde mi je savršeno tako kako je.

A ako ovako nastavimo, biće nas kod Dore na brodu bar 10, u slučaju otkaza motora moći ćemo i da veslamo uzvodno  sajkaca

--- Citat: vepar  12, 10, 2018, 11:03:33 pre podne ---Vrlo rado, ali trenutno lezim kod kuce sa upalom pluca... t 39 ni longacef u inekcijama ne pomaze... Cim ovo prebolim zovem te da mi pokazes kuda se izlazi iz Dunavca...

--- Kraj citata ---

Eto šta ti je posledica stresa... Stres jer ne možeš da isploviš, a neisplovljavanje opet vodi slabijoj konzumaciji alkohola, što je opet stres, i eto... Očas posla skurcaš....

A što se tiče izlaska, sada više nikuda  no125 Ali čim pređe 50, ja računam da mogu izaći bez da skačem u vodu i mučim se, sa malo laganog kačenja po pesku (što opet produbljuje kanal)  sajkaca

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju