E, ovako treba... > Sajmovi - Fairs

Сајам наутике - Дизелдорф 2019.

<< < (3/4) > >>

LSI:
Господин Пасковић, који се тренутно налази у иностранству, видео је ову нашу преписку, а како није регистровани члан форума, замолио ме је да у његово име поставим текст који ће сад уследити:

Цитат:

Поштовани саговорници на овом форуму, желим да појасним неке моменте.
Коментар који је дао ДРЕКАВАЦ СРЕДЊИХ ВОДА (ЛСИ), по мом виђењу, апсолутно је примерен.

Због ових коментара којима је ванредно дефинисао зашто се залажем да се Србија презентује у Дизелдорфу:
“…иако није потребно много да се тамо оде и буде и да се учествује у сађењу цвета који ће једног дана процветати нашој деци.“
пишем овај прилог.

Да ли треба да чекамо док се неко од надлежних присети да имамо четврту по реду мрежу река и канала у Европи?

Има лоших примера али има и позитивних: регион Бездана и Мали Стапар, Бечеј, Нови Бечеј, Зрењанин - Клек, Кањижа, Рам и Бела Црква, Ђердап – Кладово, Перућац и још пар локација које су бисери који ће сваког наутичара  одушевити. Тиме сам одушевио стране  наутичаре на Светској конференцији о каналима 2009. године у Србији. Били су пријеми за госте из 17 земаља, са домаћом храном, у Новом Сад, Пожаревцу, Кладову, Виминацијуму, Бездану, Малом Стапару,  Бечеју, Клеку… још и данас се то спомиње. Све зависи од тога како се понуда организује.

Један од наших највећих адута је и чињеница што се, на основу података из извештаја који је написао Дејан  Јовановић, носилац организације ТИД регате, у Србији током године организује 41 регата!
У њима учествује око 25 хиљада људи.

Да ли вам је познато да изван Београда, на језерима и рекама Србије, сада плови десетак бродица намењених туристима за обилазак?
То је за сваку похвалу и ту можемо и стране туристе да доведемо.

Рафтинг и кајак су постали  врло атрактивна понуда у Србији.

Значи, имамо шта да прикажемо, само треба то желети и урадити лепо.
Смисао овог наступа је да се првенствено прикажу наши водни ресурси: реке, канали и језера, пескаре и шљункаре, који су непознати светској јавности. Већина страних наутичара зна само да Дунав протиче кроз Србију. Ово је прилика да отворимо очи свету да имамо значајну мрежу од 2.300 км  река и канала и језера.

Шта нудимо свима онима који нам се прикључе на сајму у Дизелдорфу?
Могу да презентирају свој проспект и да буду у проспекту који ћемо урадити у 2.000 примерака на енглеском и немачком са ЦД-ом. Списак свих учесника  и донатора ћемо на једном постеру поставити на нашем штанду. Уз то ћемо тај проспект, у сету с диском (на који ћемо нарезати све прилоге и филмове) поделити у прес центру сајма.

За оне који нису информисани, овај сајам је у јануару ове године посетило 2070 новинара из 45 земаља, а били су посетиоци из 104 земље.
Значи, са скромним средства, имамо шансу да промовишемо наутичке потенцијале и скромну наутичку привреду Србије и да будемо у кругу најразвијенијих земаља у овој области. 

Ето то би била  детаљнија информација.

И у свету, у Енглеској, Канади, Француској, Холандији… у овој области су главни носиоци развоја  и промовисања наутике наутичка удружења IWA, EBA, DBA и многи други. Она се брину и боре за своје водне путеве, па тек онда долази држава.
Ако се ми не будемо борили, неће нам нико други помоћи. Иако је тешко, не треба да се препустимо меланхолији. У жељи да нађемо двадесетак учесника који би ово финансијски подржали, поздрављам вас као иницијатор овог значајног дешавања за Србију, уз велику подршку и разумевање светског удружења ИВИ (IWI).

Удружење наутичара „Дунавски пропелер“

Пријавите се, подржите, нађите донаторе и спонзоре.
Предлажем да минимални износ за појединца буде 5.500 дин (50 евра), за агенције и привреднике 16.000 дин (150 евра), за генералног спозора  60.000 дин (500 евра).

У међувремену, настављамо с припремом програма за наступ јер имамо у томе искуства, и то међународног, како промовисати наутичке потенцијале Србије.

Крај цитата

LSI:
Немам намеру да полемишем са Зоксом, али хоћу да вам кажем нешто што можда већини није познато, а верујем ни њему, па мислим да може бити занимљиво.

За поновно активирање преводница код Бездана и Себешока обезбеђене су паре и за две године треба да буду враћене у употребу. То ће бити сјајно!
Кад то буде остварено, онда овај један део Зоксовог коментара одлази у архиву.

Време тече и собом много тога односи али и доноси.
Ствари ће се мењати. Треба бити упоран и стрпљив.

LSI:
А да ли то што је финансијер ЕУ, чини да вест коју сам вам пренео о ревитализацији ова два објекта без неких посебних детаља није тачна?

И ја сам уверен да би било много сајмова и којечега другог да није било јелке од 85.000 евра, да није овог ругла од нове фонтане у Земуну, да није певајуће фонтане на Славији...
Ова власт таквим стварима чини привид да се нешто озбиљно ради у држави, а озбиљно се само краде.

А докле ће тако бити?
Па, све дотле док на свим следећим изборима будемо гласали као и до сад (не, немојте се сад ограђивати - и ја сам гласао како сам гласао, али сви сносимо последице).
И све дотле док нико од нас не помисли да треба и сам нешто да учини, макар да покуша.

А дотле, треба да се радујемо што та, и таква ЕУ, о којој немам ни мало лепо мишљење, хоће да инвестира код нас. Имају они своје разлоге. Знају они зашто то раде.
Ја ћу поздравити сваку њихову инвестицију и помоћи ћу да се оствари свака, онолико колико је у мојој моћи. Јер то што се овде инвестира, ипак ће бити овде код нас, па ће и нама, оваквима, бити бар мало боље и лепше.

zankiki:
U pravu si.

DuleN:
Da tacno tako.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju