Nautika opšta... > Turističke reportaže

Kovinski Dunavac

(1/2) > >>

MiletaStamat:
Danas jedno predivno druženje u Kovinu. Tusristička organizacija Kovina, na čelu sa direktorkom Divna Kirilov, je organizovala seminar -DANI DUNAVA, u Dunavskom rukavcu Kovina, koji će nadam se uskoro postati prelepa marina za čamce, jer za to zaista ima potencijala. Pored ostalih zvanica pozvano je i naše Udruženje Nautičara MOJA LADJA, koje smo ovog puta predstavljali Lazar Stanojević, predsednik udruženja, članovi Zoran Tičić i moja malenkost. Na seminaru smo mogli čuti zaista poučnih stvari o Dunavu, njegovom toku, uticaju Brodova za krstarenje na životnu sredinu u plovidbi Dunavom kroz Srbiju. Predavanje na tu temu je maestralno izneo profesor dr. Zoran Radmilović. Bilo je dosta prisutnih, neke znamo neke smo tek upoznali: Rade Jačinac je svojim čamcem samo zbog ovog dogadjaja došao iz Beograda, bio je tu i Djordje Radovanović iz Zemuna. Danas sam prvi put saznao, takodje i mnogi od prisutnih, da u Kovinu nedaleko od Rukavca postoji maketa Dunava, uradjena još pre izgradnje hidroelektrane Djerdap, koja pokazuje nivo podizanja Dunava prilikom izgradnje brane, te da se nivo dunava računao od Djerdapa pa do Starog Slankamena gde je taj nivo porastao tek za nekoliko cm. U planu TO Kovin je da obnovi maketu i ona će biti atrakcija za turiste koji posete Kovin- Ovaj seminar mi budi nadu da još uvek ima entuzijasta koji vole naše reke, i uopšte prirodu i da će se probati izboriti sa birokratijom kao i sa onima koji nemilice zagadjuju i upropaštavaju te bisere koje imamo a koje nam je priroda dala, a sve u očuvanju tih potencijala u korist nas samih.
 Kad smo već u kovinu nismo mogli odoleti a da ne posetimo i majstor Boru koji pravi drvene čamce, u radionici upravo pri završetku jedan izuzetan. Biće tu još fotografija ali LSI je bio glavni paparaco, pa će on to verovatno postaviti.

Zoran T:
Bilo je dobro,zanimljivo i poucno...koliko puta sam bio ili prosao kroz Kovin a nisam ni znao da postoji model Dunava kako je izgledao pre Djerdapa...kad se to renovira i pusti voda da protice kroz maketu to ce zbilja vredeti videti...hvala im sto su nas pozvali...i kod Bore DTD u radionici bilo je interesantno i poucno a imalo je i sta da se vidi...

LSI:
Нешто ми се не да вечерас...
Не успевам да смањим слике!
Као да то никад нисам радио!

Видећу сутра, а овоме што су написали Милета и Зоран, могу да додам само да су се домаћини из Ковина заиста потрудили да нас дочекају правом добродошлицом уз бројне понуде које су припремила два или три актива жена из Ковина - било је свега!

Више детаља о самом семинару изнећу у таксту који ће бити објављен на сајту нашег Удружења наутичара.

MiletaStamat:
Laki mi je posalo fotografije, pa sam uspeo da ih smanjim na rezoluciju primerenu forumu, pa ći ih postaviti, tek da vam malo dočaram atmosferu sa seminara. Stručni osvrt na seminar ostavljam Lazi.

MiletaStamat:
E sad ima tu još malo fotografija iz Borine radionice, kao i iz jednog kampa pored Dunava , zaboravio sam kako se zove, Zoran će objasniti.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju