E, ovako treba... > Plovila

Savet: Dalamatinka ili nesto drugo

(1/22) > >>

haklberisojer:
Definisao sam ja cilj. Camac za samostalno plovljenje Dunavom, Savom i to sto vise dana. I do 30 dana.  Koliko mi traje odmor. Za dve osobe. Naravno uz pristajanje, snabdevanje gorivom, provijantom. I vikendom po okolini. Brzina oko 10-12 km/h. Motor treba da bude pouzdan i vise od toga. Ne mnogo bucan.  Sta mislite: korito blago V, ok 7m duzine. Pre stakloplasticno nego metalno.  A pare... Hm... Znate vec, “pare nisu probelm...”

To bi bio camac za narednih 10 godina. Ne bih ziveo na njemu zimi. Pa za 10 godina ako da Bog i Sv. Nikola, nesto ozbilnjije za celogodisnji boravak na reci...

Meni (a i preporuka je jednog ozbiljnog nauticara) po ovim kriterijumima sve lici na polovnu Dalmatinku sa nadgradnjom. Sta mislite o njoj? Mozda je neko ima?

Ogroman probem mi je sto ovde nemamo neku marinu ili obezbedjeno mesto za camce. Ne znam kako to da resim? Vidim vlasnici malo vecih "ladjica" ih vade kad se zavrsi sezona. Nisam za to. Voleo bih da po mogucstvu savaki dan dodjem na camac. I za Bozic i za Vidovdan, bez razlike. A preko sezone kao sto dobro znate ima svakavog sveta na reci i oko nje. Bio bi sladak mamac za njih. Splav su mi vec par puta obijali. Giganova i zorter mogli nesto da me posavetuju ako imaju neko smisleno resenje za vez...

Eh, raspisa se ja... Svaki savet je dobrodosao. I pametan... ;)

Svakako pozdrav

Barba:
Po mom misljenju Dalmatinka T-630 je odlicno resen camac za tu duzinu. Problem je sto je "svaki" T-630 koji mozes da nadjes kod nas, znacajno ostecen osmozom i u 90% slucajeva puni korito vodom. Znaci predstoji ti ozbiljna sanacija. Ti su camci kod nas precenjeni i samo korito ne vredi vise od 1000e, a to je apsolutni maksimum. Na zalost trziste je takvo kakvo je. Racunaj da ces i sanaciju podvodnog dela korita morati da ulozis oko 500e i dva meseca ozbiljnog rmbanja, osim ako ne zelis da te majstori oderu "ko Musa jarca".

Svi ti camci pripremljeni za prodaju izgledaju poprilicno dobro za oko laika. Tek kad skines antialgin, mozes da procenis u kakvom je stanju korito. Na ovom linku mozes da vidis kako je izgledala moja pasara nakon skidanja antialgina i kako sam je ja sredio:

http://www.barba.in.rs/Restauracija/Restauracija.html

Sto se nadgradnje tice, pitanje je da li je to prednost. Vecina putnika ce zeleti da tokom plovidbe boravi na pramcu ili kabini, daleko od buke motora, a ti neces imati nikakvu komunikaciju sa njima dok vozis. Po mom misljenju bolje resenje je "zatvorena" tenda, koja nakon otvaranja omogucava i tebi da tokom plovidbe budes deo zabave.

Za ove matore rage, upravo zbog problema sa osmozom, se preporucuje da se tokom zime izvlace na suvo, mada je to preporuka i za nove camce (ne racunam super skupe modele maksimalnog kvaliteta).  

Fabrika Priboj Poliester radi kopiju Dalmatinke (6000e). O kvalitetu ne znam nista, ali cenim da je mnogo isplativija od rage stare 30 godina.

Pozdrav,

haklberisojer:
Hvala dule, barba...

Znace mi takvi saveti, opaske, smernice...

Nego ja nemam prakticno iskustvo - da sam uzivo pregledao ili da sam se ikad vozio u Dalmatinci. I meni deluje skuceno. alii kazu podvozna i zahvalna sa potrosnjom, ponasanjem na losem vremenu.

E da intersuje me kakva je razlika i sta je ovo sto nazivaju u oglasima Primorka, Istarka?

giganova:
Komso moj stav ti je da je svako plovilo dobro ako na njemu provodis vreme.I cun sa nastresicom ima svojih vrlina i na njemu moze se sasvim lepo provesti.
Slazem se sa Dulom po pitanju dalmatinke.Dubina gaza nije joj zanemariva a sam znas kakva je sava kod nas. Tvrdim da ces za manje novce naci metalnog tabanasa znatno konfornijeg.
E smestaj i cuvanje su prica za sebe.Ja mali camac i pentu drzim kraj kafane na giganovoj adi.Ucipimo se 10e mesecno kao nadoknada za postojecu cuvarsku sluzbu ali nemamo nikakve garancije,veliki brod mi je jos na suvom i obezbedjen video nadzorom i alarmom.Prica se da je silos privatizovan i da novi vlasnik ima zelju da uradi pravu marinu.Nadam se da ce mu gradski oci izaci u susret.

Ako mogu kako da pomognem javi .Puno srece pri  izboru :drinks:

Barba:
U Dule, svaka ti je ko u Njegosa.   :)

Istranka ili T-500 je duzine 5m, a Dalmatinka ili Primorka T-630, 6 i kusur metara. Na tu duzinu metar ja ihahaj. Istranka je u osnovi sirotinjska verzija Dalmatinke, ali po mom misljenju ergonomski najbolje resen camac od 5 metara. Mislim i da nijedan limeni, pa cak i plasticni camac od 6 metara ne moze po ergonomiji da parira Dalmatinki. Ako zbog gaza moras da ides na tabanasa onda obavezno idi preko 7 metara.

Za sta god se odlucis, posle par godina ces pozeleti malo vece i komfornije.    

PS. Jos jedna jako vazna stvar. Ni u Istranku, ni u Dalmatinku ne mozes da ugradis klonju. Jednostavno nema mesta.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju