Nautika opšta... > Nautičke reportaže
Bezdan 2018
vookela:
Prelepo komsija, svaka cast!
DuleN:
Sta drugo reci nego BRAVO !!!
114
MiletaStamat:
Zorane svaka čast, i hvala na lepoj reportaži. Da sam bliže gore tih kanala verovtno bih išao u sličnu avanturu, ovako uživam i samo čitajući i gledajući fotografije vas koji uživate tamo uživo.
cira58:
divna reportaza, ostavite neku pricu i za zimske dane. 6589
zankiki:
Današnji dan započinje lošim vestima. Ovo nam je pretposlednji dan putovanja!
Da bih prebrodio takav duševni bol vadim iz zamrzivača paket slanine. Sa obzirom da žicu za roštilj nemamo, na brzinu sečemo par grana koje će nam poslužiti i kasnije da napravimo ražnjiće za ručak. I zalihe su nam pri kraju, kao i vreme za odmor :(
Posle kraće dremke, opet je vreme za klopu. Dođavola, a taman sam par kg skinuo pre polaska. Ovde nam je toliko dobro, da nemamo reči. Od juče popodne nismo videli živog čoveka, ali nam niko i ne fali.
Krećemo uzvodno čamcem u istraživanje okoline. Par km uzvodno, kod vrha špora uz sam špor ulazimo u šumu.Ovde šporovi još nisu formirali ostrvo, nego je negde obala višlja, a izmedju je voda i gomila malih dunavaca... Čini mi se da je špor dugačak skoro kilometar, jer uskoro dolazimo do mesta koje je definitivno pre njegove izgradnje bila obala, a sada je vrlo daleko od nove obale koju špor stvara. Za 10-20 godina nikakve razlike verovatno neće ni biti.
Nastavljamo dalje u istraživanju, obale su prepune otisaka divljih svinja, vrbe nad vodom, prelepo. Uskoro na oko 1km od nas ugledamo naš brod! Mi smo ustvari otišli Dunavom uzvodno par km, ušli kod špora u šumu i izbili nazad iz drugog dunavca. Skačemo sa čamca u vodu, puštamo da nas lagano nosi prema brodu. Dubina je oko 1 - 2 metra (kako gde) tako da malo plivamo, malo hodamo, i smejemo se kad neko od nas hoda pa naidje na rupu i propadne.
Nažalost, sve što je lepo ima kraj i oko 5-6 krećemo dalje. Ideja mi je da noć provedemo u dunavcu kod Mladenova (stari tok Dunava) i da se poslednji dan bez zaustavljanja spustimo do Novog Sada. Tu smo pre par godina noćili, sećam se da je bila lepa dubina na ulazu, tipa 5-6 metara, da bi ubrzo, nakon 100-ak metara dunavac postao plitak, ali pruža lepu zaštitu za noćenje.
Oko Vukovara se spušta neka čudna magla, nisam tako nešto često sretao. Jedva obale da se vide.
Stižemo do dunavca kod Mladenova, ali me zbunjuje što je prilično plitko. Dubina pod kobilicom pada ispod metar, pola, .30cm... Sva sreća, na samom ulasku u dunavac se malo produbljuje. Kako je mrak skoro skroz pao, nemamo vremena za razmišljanje, nego iskačem na obalu, koja je puna otisaka divljih svinja (valjda neće neka sad da naidje? :))) ), i ležemo. Ovo mesto je toliko tiho, divlje i nekako sablasno, da čak i u meni, koji sam pola života proveo spavajući u šumi spavajući u šatoru, budi nelagodu.
BTW, ujutru sam isplovio čamcem da vidim gde sam pogrešio i kako je postalo toliko plitko, pa sam shvatio da me je sećanje prevarilo i da smo prošli put spavali u malom dunavcu bliže Dunavu (vidi se na slikama). Setio sam se svega čim sam uplovio.
Ovim ću i da završim ovaj putopis. O poslednjem danu i vraćanju i civilizaciju ne želim pisati.
Jutro na Dunavu
Antidepresiv
Spremamo doručak
A posle doručka valja i dremnuti u hladovini
Pa onda dođe i vreme za ručak
Naš mali raj
....
....
Neki prave salatu... Valjda :)
Istražujemo okolinu
Oficijelni fotograf na zadatku
....