E, ovako treba... > Vanbrodski motori

9,9 high trust ili nesto jace?

(1/4) > >>

popeye:
Pozdrav drugari.
Ima slicnih tema, tj. dilema, ali obzirom da se radi o razlicitim koritima, ja sam jos u dilemi.
Bolje reci ne znanju.
Na kraju prosle sezone izvadio sam stabilni motor sa camca. Korito je glisersko. zbog ucestalih kvarova i sve tezeg
odrzavanja, doneo sam odluku da predjem na vanbrodski motor. Zanima me neki manji motor. Uglavnom vozim na malim brzinama.
Planirao sam do 25hp. Najvise. Bio bih zadovoljan brzinom oko 10km na cas. Nudi mi se Honda25hp, Mercury25 sa direktnim ubrizgavanjem
i yamaha 9,9 high trust. Yamaha je jeftinija za 1000e, dosta manje trosi, jeftinija registracija.
Da li ova yamaha moze da parira 25-icama. i sa njima ne mogu da glisiram. Camac bez motora ima najvise tonu.
Da li bi ona mogla da obezbedi brzinu od 10km na cas.
Unapred hvala.

vepar:
Ja imam celicni brod tabanas i pomocni motor yamaha 9.9 obicnu nije ft ili ht. Brod je tezak 4.4 tone a na pomocni na punom gasu ide 8 do 9 km na stajacoj vodi...

LSI:
То у многоме зависи и од карактеристика и тежине чамца.

Ја сам имао стари, руски чамац од алуминијума, Прогрес 4, који је, пре реконструкције и надоградње, с евинрудом од 25 КС ишао и до 42 км/сат.

После радова на чамцу, мотор сам заменио и узео сам јамаху од 8 КС.
С њом сам на Дунаву постизао брзине од 8 до 10 км/сат узводно и 10-13 км/сат низводно. А то је била обична јамаха, не хај-траст.

Ако је то чамац који се види на слици, требало би да са том теретном елисом може да оствари жељену брзину.

Zoran T:
Sve do 1000-1500kg tezine(deplasmana) ti i ne treba HT...naravno zavisi i od samog korita...za tu duzinu camca odnosno vodene linije i deplasmanske teoretske brzine(5-6kn) i tvoje zeljene brzine od 10tak km/h motor od 9.9ks na 2/3 gasa ce to da obavi(+,- 10%)...cim predjes tu magicnu teoretsku brzinu korita otpori odnosno potreba za KS rastu puta 3...te pente od 25 ks sem "rezerve"snage i nemaju bas neku svrhu u toj opciji deplasmanske plovidbe...ako mozes najbolje da probas

popeye:
Nazalost za navedene motore morao bih da se odlucim, bez mogucnosti probe.
Mora da se carini na moje ime.
Sto je najgore nisam još pripremio plovilo. Tj, zatvorio rupu od noge.
Čamac je olaksan za 500kg. Merio. Motor i Znoga. Voleo bih kada bi mi 9.9 HT završila posao.
Zanima me režim vožnje koji sam naveo. Zato sam i u dilemi. Verovatno da bih sa 25hp u nekim situacijama razvio vecu brzinu,
ali to bi bilo samo oranje vode sa većom potrošnjom.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju