Nautika opšta... > Radarska navigacija

Šta je to radar, čemu služi i kako se koristi?

<< < (4/5) > >>

broker975fx:
Pa ne znam bas da li to moze tako sa tim radar detektorima iz kola, ja koliko znam a znam jako malo rec je o nesto drugacijim talasima iako je princip donekle slican.

Sa druge strane radar reflektor je prost uredjaj koji treba nase plovilo uciniti vidljivijem radarima na drugim plovilima. Vrlo cesto se vidja na katarkama jedrilica i ima krajnje prostu konstrukciju.

STG:

--- Citat: broker975fx  18, 04, 2018, 12:39:15 posle podne ---Pa ne znam bas da li to moze tako sa tim radar detektorima iz kola, ja koliko znam a znam jako malo rec je o nesto drugacijim talasima iako je princip donekle slican.

Sa druge strane radar reflektor je prost uredjaj koji treba nase plovilo uciniti vidljivijem radarima na drugim plovilima. Vrlo cesto se vidja na katarkama jedrilica i ima krajnje prostu konstrukciju.

--- Kraj citata ---
Radar reflektor kakav se moze pronaci u bilo kojem katalogu nauticke opreme, ce plovilo uciniti vidljivijim radarima oko vas.
Najprostija konstrukcija su plovece oznake na vodi.

Ideja sa detektorima radara mi je prilicno nejasna i diskutabilna.

Bakara:
Evo je lepo prikazana ideja sa radar detektorom. Ilustracija onoga o cemu ZoranT prica, ako kupovni radar detektor, koji se koristi u automobilima, moze da detektuje brodski radar, i pritom ga ne ometa, onda bi "mali nauticar" mogao da ima zvucno upozorenje ako mu se priblizava neki veci brod, i da mu da dovoljno vremena da se pomeri ili ako nista - da povede racuna. Naravno, pod uslovom da je teretni/putnicki brod opremljen ispravnim radarom...

Koliki je domet brodskog radara?

sheki011:
Nema me dva dana i odmah ste pustili maštu na slobodu kuku
Malo sam bio u obavezama, ali sve je rešeno.
Ovako...kako da vam kažem...mešate žabe i babe...
Nigde nisam pominjao radarske DETEKTORE, već radarske REFLEKTORE.
Radarski reflektor, kao što mu samo ime kaže; REFLEKTUJE (ODBIJA) elektromagnetne talase, s tim što ih odbija "kontrolisano" i vraća ih nazad "pojačane" i tako povećava radarski odsjaj obasjanog objekta na radarskoj slici.
Policijski radari za merenje brzine, rade na sličnom principu (tzv. Doplerov efekat), sa jednom BITNOM razlikom - on koristi LASER, a ne elektromagnetni talas. To su dva različita sveta, različite frekvencije oscilacije talasa i sl, tako da sa tim detektorom možete samo da probate, ali ne očekujte željene rezultate no125

Zoran T:
Sheki...hvala na odgovoru znaci ne rade na istom principu i ne bi to tako funkcionisalo... 7645218764198

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju