E, ovako treba... > Brodski motori

Torpedo

<< < (5/10) > >>

lazaera:
Pozdrav
Pre 15-ak dana sam kupio brodic 8.5m sa Torpedom 9ks pa mi je ova tema jako interesantna.
Trenutno se pali na kurblu ali hocemo da ga prepravimo da pali na alnaser.
Pored toga hocemo da ugradimo i alternator. Planiramo da kupimo litijum-jonsku bateriju od 100 Ah.
Zanima me koji alnaser i alternator bi tu odgovarao?
Svaka pomoc i preporuka je dobro dosla  6589

PS: Cuo sam da postoji uredjaj koji se zove DINASER (alnaser i alternator u jednom) ali nikako ne mogu da nadjem tako nesto na internetu.
      E sad. Da li je to obicna glupost ili zaista postoji ne znam. Da li neko zna nesto po ovom pitanju?

Par slika mog brodica.
http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,9989.msg109902.html#msg109902

Verano:
To sto si cuo je verovatno DINAMOSTARTER,i on ima ulogu da startuje motor a potom pravi struju jel se posle samog startovanja vrti kao obicna dinama na bicikli ili nekom fici ako se secas,jos ako se nadogradi neki klasicni alternator imas struje koliko volis.Samo mislim da je tvoj motor sa jednim cilindrom a u praksi se ovo cesto vidja na motorima sa dva cilindra pa im je onda i opterecenje samim tim manje.Evo neke fotke da se lakse snadjes o cemu sam pisao i primetices da je njihova veza sve na kaiseve tj.remen a ako bi zeleo da umesto DIMAMOSTARTERA stavis klasican alnaser za pokretanje tu ti onda treba da ovaj veliki tocak bude ozubljen kako bi mogao da se pri startovanju uzlebi i izvrsi pokretanje motora pri startu,ali posle toga nema od njega vajde tj.samo stoji on dalje ne pravi struju.

lazaera:
Verano hvala za info
Na velikom tocku imam i ozubljenje i remenicu.
Moj motor jeste sa jednim cilindrom.
Sta bi po tebi bilo najbolje da ugradim?

Verano:
Ako imas ozubljenje to ti samo daje mogucnost ugradnje klasicnog anlasera kao pokretaca bez puno zezanja oko pravljenja istog ALI:ako u letnjim danima imas potrebu za dosta struje bolja je varijata dinamo-starter i neki alternator,tada imas 2 izvora energije,dok je motor u poretu jel.A ako pak upratis da ti se mozda motor zbog eventualnog opterecenja mozda greje,onda recimo uvek mozes da jednostavno otkacis kais samog alternatora i ides dalje a tada ostaje samo dinamo-starter da pravi struju,pa i dalje imas neku kolicinu energije u akumulatorima.A imas ovde na sajtu dosta i o solarnim panelima koji mogu dobro doci na tvom kabinasu a imas dosta i mesta za panele,tako da iscitaj te tekstove pa ces znati kolike su ti potrebe i gde si i u kojoj prici.

lazaera:
Hvala jos jednom  6589
Sad se bacam u potragu za tim uredjajem pa cu javiti kakvi su rezultati

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju