E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Ojačanje krmenog zrcala
budens72:
pa ne mozemo porediti glisersko korito sa camcem 3,3 x 1,4 sa trimaranskim koritom koje mozete izvrnuti kad god pozelite samo malo jacim naginjanjem na stranu....
nisam rekao da ne moze, rekao sam da nije bezbedno i tu sam apsolutno u pravu hi
Sloba_NS:
Hvala svima na brizi i odgovorima.
--- Citat: Nikola Calasan 04, 02, 2018, 04:05:26 pre podne ---Ako to je zrcalo zdravo i nije trulo, nema potrebe nista da stavljas. Mozes eventualno neku plocu izmedju srafova staviti. Msm na srafove kojima pricvrscujes motor za zrcalo. Ja sam na mali gliser zvani gunzales (msm da je 3,5m) kacio yamahu od 50 ks i nikakvih problema nisam imao niti sam ista ojacavao
--- Kraj citata ---
Misliš da između malih okruglih odbojnika šrafova za stezanje i one plastične podloge ubacim drvenu letvicu, i bez pričvršćivanja je samo stegnem u "sendvič"?
Mekše ili tvrđe drvo? Debljina..?
Sloba_NS:
--- Citat: budens72 04, 02, 2018, 11:07:39 pre podne ---pa ne mozemo porediti glisersko korito sa camcem 3,3 x 1,4 sa trimaranskim koritom koje mozete izvrnuti kad god pozelite samo malo jacim naginjanjem na stranu....
nisam rekao da ne moze, rekao sam da nije bezbedno i tu sam apsolutno u pravu hi
--- Kraj citata ---
Uz dužno poštovanje, nestabilnost trimaranskog korita je čista besmislica.
Praktično... Vozio sam Vlasinskim jezerom Kvarneplastik gliser sa Yamahom 25. Prvo, ne smeš ni slučajno stati/sesti uz krmeno zrcalo tog glisera jer momentalno toneš dole (imam oko 90 kg, ništa specijalno). Drugo, bitnije... Svako ozbiljnije skretanje podrazumeva gotovo 90 stepeni nagiba, što ne uliva nikakvu sigurnost, a koračanje čak i sedenje na palubi tog glisera je ravno sigurnom kupanju.
Što se Super Šarka tiče, na identičnoj osnovi i dimenzijama je pravljen i tzv. Gliser Shark. Na njega specifikacijski idu jači motori. Razlika je bila samo u palubi i sedištima.
U dosadašnjoj kombinaciji sa T18 sa kojim idem 40-44 km/h po gps-u sam leti namerno izvodio raznorazne egzibicije. Nema ni govora, ne o prevrtanju nego čak ni ozbiljnijem naginjanju.
Tokom varaličarskog ribolova koji najčešće praktikujem, slobodno šetam s kraja na kraj čamca usidrenog na sred Dunava ako treba, i nemam problema sa izrazitim naginjanjem niti nestabilnošću. Možeš mu sesti na ivicu i nagnuće se desetak santimetara od raspoloživih 50...
Mislim da je po sredi ipak stvar ukusa, a ne naučno-praktičnih činjenica, bar što se tiče (ne)stabilnosti ovog čamca.
No, vratimo se temi...
Nikola Calasan:
Kad nakacis motor na zrcalo, ako ima one svoje stege, zategni ga lepo, a na donjem delu klesta od motora probusi rupu kroz zrcalo i stavi srafove, a rupu napuni silikonom. Srafovi ce ti izaci unutar glisera gde ti stoji rezervoar verovatno. Iseci tvrdju dasku i povezi ta dva srafa, stavi neke vece podloske, zategni dobro i gas :)
Ja sam vozio 50 ks yamahu ba gonalesu od 3.5m, to su stranse preformanse bile, a i manevri su bili odlicni i nikakve nesigutnosti u toku voznje nijr bilo. Namestis adekvatan trim jer predpostavljam da taj motor nema hidraulicni tim i uzivaj. Ja sam uvem za to da se stavi javi motor i tamo gde je pisalo da je max npr 50 ks, ja sam stavljao 70-80 ks i uvek su je sve bilo extra. Imao sam mnogo vecu krstarecu brzinu na manjem broju obrtaja, a kad mi zatreba da ide brzo, onda stvarno i ide :)
Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока
budens72:
pa ovo je forum za razmenu misljenja,informacija trazenja i davanja saveta hi
u konkretnom slucaju sam samo izneo svoje misljanje, a opet, na osnovu prilicno velikog iskustva sa manjim camcima i velikom paletom motora raznih snaga...
dobro poznajem sve camce koji se proizvode kod nas i na osnovu toga sam i dao komentar i naravno da ce svako uraditi kako misli da je najbolje... thumbup
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju