Nautika opšta... > EKOLOGIJA
Какву рибу једемо?
budens72:
Zna se kako se vrsi privredni ribolov...
zakupis vodu,poribis pa izlovljavas... ili kavezni uzgoj..
a ne platis 1000 evra i eksploatises do mile volje resurse u koji nisi dinar ulozio
a da ne pricam o tome sto ni jedan ribar ne postuje zabranu u mrestu vec naprotiv,tada masovno izlovljavaju sto se izloviti moze...
naravno da medju rekreativcima ima gomilu nesavesnih koji takodje u mrestu satiru sto se izloviti moze...
Zakon lepo kaze sta se moze loviti, koliko i kada...ali Zakon niko ne sprovodi...
pa tako imamo "majstore" koji nose po desetak i vise smudjeva i to ulovljenih u mrestu.. ma ne mora biti ni u mrestu... sta ce ti deset komada? pa ulovi dva-tri... treba i sutra da upecas nesto
Alexa:
Da ne skidam slike i postavljam pojedinacno, pogledajte link:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1559364244132969&set=a.1559363097466417.1073741859.100001782262734&type=3&theater&ifg=1
Radi se o reci Pek, nekada zlatonosnoj, na kojoj sam ja odrastao i iz koje smo kao deca pili vodu. Pek izvire u blizini Majdanpeka a u Dunav se uliva kod Velikog Gradista. Nekada je bio staniste bezbroj vrsta riba ali je pre 40 godina doziveo ekolosku katastrofu tako sto je doslo do pucanja brane flotacioog jezera rudnika bakra Majdanpek i sav sadrzaj se izlio u reku. Tada je potpuno unisten sav biljni i zivotinjski svet i bile su potrebne decenije da se delimicno oporavi. Dogadjaj je samo delimicno medijski propracen jer je verovatno postojala direktiva da se puno ne "talasa". I danas se u dubljim slojevima tla na obalama mogu naci ostaci jalovine koja se tada izlila. Njen sadrzaj se nemoze ni zamisliti ali se svakako radi o ostacima teskih metala i sl.
Evo, ovih dana slika se ponavlja, doduse u blazem obimu ali ni malo beznacajnom s`obzirom da su fotografije napravljene na 100 km od Majdanpeka. Mozete zamisliti kakva je koncentracija na pocetku toka ove nekada prekrasne reke. Malo se delilo po FB, pisali se komentari i na tome se zavrsilo. Gde su drzavni organi ? Zassto primaju plate ? Ko im je naredio da se ne dize prasina ? Da li je zdravlje stanovnistva, biljni i zivotinjski svet na vodotoku nevazan u odnosu na profit neke firme koja se ponasa stetocinski ? Nemam iluzije da ce se nesto preduzeti, pisacemo nas nekolicina na forumima i na FB i to je to.
MiletaStamat:
Tuga jedna, nemamo mi neprijatelja, sami smo sebi najveći neprijatelji, sami ćemo se mi potrovati i jednom nestati.
LSI:
У једном коментару написано је да је аутор текста открио топлу воду (или тако нешто).
Нажалост, мислим да смо сви свесни да су нам воде загађене и требало би да смо сви свесни да то не пролази без цене коју сви плаћамо на овај или онај начин.
Нисам проверавао али имам утисак да је мало вас погледало ону другу тему у којој сам поставио видео снимак који говори о стању наших река на југу Србије. Знам, треба одвојити више од 20 минута да би се филм погледао али ... требало би да га погледате сви.
На мене је тај филм оставио тежак, ружан утисак, јер та истина, саопштена у филму, једна је од најружнијих које говоре о нама и о томе какви смо.
Ко га је погледао, могао је да закључи у каквој земљи апсурда живимо.
Лесковац је једини град на југу Србије који има савремено постројење за пречишћавање отпадних вода, које је коштало више милиона евра али које не ради зато што је зарушен колектор!
Исто то имамо у Врбасу и Кули. Направљено модерно постројење али нису урађени сабирни канали и канализација и... Тражили Немци да им држава врати уложених 12,8 милиона евра (сад се нешто скоцкали па ови наши нешто почели да раде и на сабирном систему).
За разлику од канала ДТД за који се у Европи зна, ситуација на југу Србије мање је позната Европи, па су и мањи притисци на нашу власт, а и мање пара је одвојено за инвестиције у тој сфери.
Посебно је трагична прича да је власт издала низ дозвола за изгадње минихидроцентрала које подразумевају да инвеститори добију право да заробе потоке, спроведу их у цеви и на тај начин потпуно униште биолошко станиште великог броја врста, риба, животиња, птица и инсеката које су живеле око тих потока и речица.
Али о свим тим и таквим, ја бих то назвао: злочинима против природе и људи, мало се прича и у интересу нечијег капитала природу немилосрдно уништавамо. А то ће нам се једног дана обити о главе - свима.
Зато би свако од нас, где год може, требало да прича о тим и таквим стварима, стално и поново, да не дозволимо да се тишином покрије злочин у току.
Зато би требало да се заложимо за измене у нашем рибарству - у најскорије време требало би забранити, пре свега, привредни риболов који нико не контролише, где "привредници"
немилосрдно уништавају рибљи фонд. Требало би ограничити рекреативни риболов - ограничити сезону, ограничити количине, утврдити доње границе дужине риба - не сме се пецати риба која се није бар једном измрестила. Треба се залагати за увођење система "Упецај и пусти"...
Има много тога што би требало и што би могло. Али држава мора да обезбеди систем надзора, контроле и кажњавања преступника. Строго и скупо. Само тако, кроз више година приметили бисмо промене на боље. Од нас зависи...
LSI:
Не видим у чему је исправка - пре бих рекао допуна, јер ја нисам ни поменуо Сомбор, нити сам рекао да нигде више, сем у Лесковцу и Врбасу, не постоје пречистачи.
Мени је драго за Сомбор и волео бих када би свако насеље уз наше речне токове имало системе за пречишћавање, било директно у насељима, било преко сабирних система који би фекалне воде одводили до збирног пречистача.
Ти системи за пречишћавање коштају много али ми никако да престанемо да у њима видимо трошак. Надам се да ће доћи време кад ће улагање у њих постати инвестиција за будућност.
Видели сте како су чисте воде и како су пуне рибе, у каналима и речицама које протичу кроз Немачка и Холандска села. Около цвеће, дрвеће, птице певају... Ко да не пожели да живи у таквом окружењу.
А нама стално причају како за тако нешто нема пара...
Па и нема, кад их мангупи потроше на друге ствари. Шта можемо? У таквој средини живимо. Покушавају да нас уназаде на сваки начин али не треба да се препустимо. Треба да наставимо да се залажемо да нам свима буде лепше.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju