E, ovako treba... > Plovila
Zanimljiva aluminijumska katamaran jurilica iz Rusije
DuleN:
Jos malo primera ruskih alu plovila:
MiletaStamat:
Dule svaka čast za ove klipove. Svaka čast i Rusima na ovakvim čamcima. Uživao sam gledajući. Moćni čamci, ne bih imao ništa protiv toga da imam jedan, posebno ovaj na zadnjem klipu, sa sve onom tendom, koja kompletno zatvara kokpit.
DuleN:
Mileta,
Postavicu jos klipova ako bude interesantno. Izvinjavam se autoru teme sto postavljam ovde, ali mislio sam da je nekako srodna tematika i da nema potrebe otvarati novu temu. Ako admin misli drugacije, slobodno neka prekroji temu po zelji.
Ovaj poslednji klip sam postavio, jer se radi o dosta starom modelu camca (PROGRES) koji je izuzetno popularan na svim prostorima bivseg SSSR. Imao sam priliku da se vozim ovim camcem na Volgi, i zaista sam bio odusevljen njegovom stabilnoscu i plovnosti. On tako razbija talase da je to milina jedna... Klip sam postavio jer je to remontovan stari camac, gde mi se pri remontu svidelo par sitnica, a posebno ideja da se sanduk sa 4 zabice zakaci za pod kada treba, a kad ane moze se premestiti bilo gde ili poneti sa sobom...
Nidza:
Dule, svidja mi se prikazana robusnost rama soferki kad covek hoda po njima u prvom snimku, posto je nas cetvorica montiralo moju soferku i nije mi bilo svejedno da li ce puci neko od stakala jer se ipak nemontirana uvija pri nosenju. Sto se tice camca Progress, mislim da su snimci s pocetka teme snimani sa jednog takvog camca sa motorom od 60 konja, pisalo je vec negde na snimcima.
Za onaj camac s pocetka teme je interesantno i sto je katamaran, a koristi "stepenasto korito" (stepped hull). Bas me zanima da li je kod katamarana kad se koristi stepenasto korito manje izrazena smesa vode i vazduha u centralnoj zoni tj u zoni propelera nego kod mono korita. Posto kod mono korita zbog toga mogu da se koriste samo odredjeni pogoni koji se dobro bore sa tolikom kolicinom vazduha tj. sa ventilacijom. Evo u prilogu i slike kako izgleda tok vode pomesan sa vazduhom i stepenastim koritom kod mono korita pri glisiranju. Da li bi recimo zbog tog stepenastog korita na ovako malom camcu imao losiju situaciju sa dva propelera koji bi bili blize bokovima korita nego sa jednim, to je zanimljivo pitanje.
Evo uostalom i videa bas tog camca sa mono koritom i stepenastim koritom, ali slika je uhvatila bas dobar trenutak koji pokazuje to stanje vode u zoni propelera (vrlo nepovoljno za propeler):
LSI:
Занимљив је тај Прогрес 4.
И мој је тако лепо лежао на води кад сам га купио. После сам га надоградио и потпуно изменио. А видео сам на руским сајтовима толико различитих чамаца изведених из тог корита да то није нормално. Излгледа да је корито заиста сјајно, иако можда не изгледа тако кад се погледа, јер да није тако, не би толико људи од њега свашта правили.
Изгледа да сви желе да искористе особине корита и да онда чамац прилагоде неким својим жељама и потребама.
Ипак, мој чамац је, док је био код мене, највише имао функцију велике жардињере у башти, а за то није потребно никакво посебно корито...
А таман сам га средио и спустио у воду кад сам одлучио да променим тип чамца. Продао сам га, а десило се да га је купио човек који га од дана куповине до данас и даље држи у дворишту.Тај чамац баш није имао много среће да служи својој основној намени.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju