E, ovako treba... > Elektrika

Koju snagu akumulatora kupiti ?!?

(1/2) > >>

hbojan:
Postovanje,
imam hondin motor od 5 HP i na njemu postoji izlaz za struju koji daje 12V 6Ah. Naime hteo bih da ugradim navigaciona svetla i jedan led reflektor da budem vidjen na vodi za nedaj boze. Hteo sam da napajam potrosace dok motor radi, ali onda dolazi pitanje sta kada sam usidren i pecam negde. Tu dolazi akumulato koji ce da se puni kada motor radi a potrosaci da ga crpe kada ne radi. Koji akumulator trebam da uzmem (koje snage) da ga motor napaja ili sta vec. Jasno mi je da trebam da znam kolikko potrosaca ikoliko W trose potrosaci pa da dodjem do neke racunice, ali posto je to sve LED signalizacija i mislim da sijalica ima potrosnju od 0,48W to mu dodje na 2W max. Ostavio bih i rezervu ako ugradim i neki radio...
Dobio sam informacije da bi mi optimalno trebalo 60 Ah, a maksimalno 100Ah. I neki spiralni akumulator ?!?

Molim neko strucno lice da mi izadje u susret i pomogne prilikom odgonetanja ove zagonetke posto sam ja mislio da koliko imam izlaz sa motora da toliko trba akumulator da ima snagu.

vepar:
Snaga punjenja je 6 A, a akomulator ne bi trebao da bude veci od 60Ah. I uzmi slobodno obican startni akomulator, radice kao doksa sigurno!

zankiki:
Sad nisam siguran, ali mislim da je 0,48W baš malo, čak i za led, to bi bilo 0,04A.

Hajde prvo vidi koje su stvarno potrošnje sijalice, jer po ovome što si rekao bi na 4 sijalice imao potrošnju 0,16A, što znači da bi neki akumulator od 50Ah mogao da ih napaja 2 nedelje...

tangabravo:
Ja sam planirao led reflektor, i radio i sonar i frižider i imam akumulastor 12v 99Ah i meni dopunuje solarni panel a ti  slobodno stavi ovoliki i ti potrošači ne mogu da ga potroše ni za mesec dana i bez motora , a moraš ponekad odneti kući na dopunjavanje

hbojan:

--- Citat: zankiki  17, 10, 2017, 22:04:07 posle podne ---Sad nisam siguran, ali mislim da je 0,48W baš malo, čak i za led, to bi bilo 0,04A.

Hajde prvo vidi koje su stvarno potrošnje sijalice, jer po ovome što si rekao bi na 4 sijalice imao potrošnju 0,16A, što znači da bi neki akumulator od 50Ah mogao da ih napaja 2 nedelje...

--- Kraj citata ---

Nasao sam na netu za ta navigaciona svetla koja sam kupio da jeste ta potrosnja. mozda oni i grese, ali u svakom slucaju osim rasvete mozda bi ugradio i radio tako da ako moze malo jace snage  tj vece od 6Ah koliko sam ja mislio da mora onda bi optimalno bilo do 60Ah. moze onda i manji pa neka ga motor dopunjuje dok radi.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju