Nautika opšta... > Nautički priručnik
Upotreba GPS uređaja na vodi
Terca:
--- Citat: Bakara 13, 10, 2017, 11:33:31 pre podne ---Super, bas sam gledao par snimaka na youtube-u tog tipa, raspberry pi + dvbt ais, jer sam poceo nesto da cackam sa arduinom i senzorima.
Sa arduinom sam vec nesto radio, a planiram da napravim gps pokazivac brzine, i jos nekih stvari tipa temperatura, vlaznost vazduha i pritisak. Kasnije ako mi to uspe, voleo bih da uzmem i neke informacije sa motora, npr obrtaje i temperaturu motora. To sve moze da se prikaze na par malih i2c oled ekrana, i da se uklopi u komandni pult a da trosi minimalno struje
--- Kraj citata ---
Pre nego što zapravo kreneš, javi se pa da bistrimo tu temu... tu svašta već postoji.
Bakara:
Vrlo rado, samo da se pokrenem pa cu da otvorim novu temu pa moze biti korisno jos nekom 114
Terca:
--- Citat: zankiki 13, 10, 2017, 12:00:52 posle podne ---
--- Citat: Terca 13, 10, 2017, 11:24:57 pre podne ---
--- Citat: zankiki 12, 10, 2017, 16:14:53 posle podne ---To je vepar uradio, i oduševljen je kako šljaka... Ja ću poručivati preko zime.
--- Kraj citata ---
Spravica odlično radi, i Daisy na USB i DaisyHAT na Raspberrijiju (obe imam na stolu i probao sam ih- bile na čamcu), ali nemoj žuriti sa poručivanjem.
Cenovno je bolja varijanta da se USB DVBT stik koristi kao AIS prijemnik, za reda 7-8 USD. To još nisam probao jer nemam ni jedan stik sa odgovarajućim tjunerom i demodom unutra, ali već je na putu iz Kine sajkaca
Pa kad uradimo probu dobićete i izveštaj.
--- Kraj citata ---
Ja imam kući USB DVBT tjuner, koji ne koristim od kada je u opticaju dvbt2... Kako da proverimo da li je odgovarajući?
Ovako nešto: https://www.aliexpress.com/item/Digital-satellite-DVB-t2-usb-tv-stick-Tuner-with-antenna-Remote-HD-TV-Receiver-for-DVB/1762667746.html
--- Kraj citata ---
Dobro me potseti...
Principijelno, SDR AIS risiver je pisan za R820T/RTL2832U tjuner/demodulator i to je jedino sigurno da radi.
Ovo što ti imaš je ista stvar, malo noviji čipovi istih silicijum-vendora, ali ima još jedan externi demodulator Panasonikov, za DVB-T2, i nisam siguran da li će drajver samo za SDR da protrči.
Dobra vest je da imam jeddan takav u firmi (igralo se i ranije sa svačim sajkaca) pa ću probati za vikend, ili čim stignem (jbg lepo je vreme...).
zankiki:
I ja isplovljavam evo još malo da završim sa poslom i vraćam se u nedelju... Imaćemo celu zimu za testove m4
Napiši ako možeš u par redova kako i šta, odakle da krenem kako to funkcioniše, mogu i ja da probam za vikend ako ne bude riba radila m07800
Terca:
Koliko pratim, ti si na win mašini...
Onda treba da instaliraš jedan drajverčić, i jedan plagin za opencpn: RTLSDR.
Detaljno uputstvo za instalaciju je ovde:https://opencpn.org/wiki/dokuwiki/doku.php?id=opencpn:opencpn_user_manual:toolbar_buttons:plugins:radar_overlay_ais:rtlsdr_usb
A download stranica za plugin je : https://opencpn.org/OpenCPN/plugins/rtlsdr.html
Kad je to gotovo, onda u opencpn tools/options/plugins nađeš RTLSDR i klikneš na enable... i trebalo bi da radi (da ne debagujemo sad unapred "šta ako ne radi").
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju