Nautika opšta... > Nautički priručnik

Upotreba GPS uređaja na vodi

<< < (11/51) > >>

ronac:

--- Citat: LSI  27, 09, 2017, 15:50:01 posle podne ---
--- Citat: Ljuba  27, 09, 2017, 15:32:28 posle podne ---OpenCpn vrši taj posao, probaj, neki su zadovoljni neki nisu, meni bolje ne treba za Dunav, Savu i Tisu.

--- Kraj citata ---

Читајући све што је написано до сада, и мени се чини тако али морам да уловим неког стручњака... Овај наш Терца би цело пиво... Да ли ћу моћи да поднесем толики трошак? А и страх ме да му пиво не падне тешко на празан стомак... Можда је ипак боље да буде удробљено?

--- Kraj citata ---
Ajd onda i ja da se prikljucim,da podelimo trosak. upavusi 114

Terca:

--- Citat: ronac  27, 09, 2017, 17:16:41 posle podne ---
--- Citat: Ljuba  27, 09, 2017, 15:32:28 posle podne ---OpenCpn vrši taj posao, probaj, neki su zadovoljni neki nisu, meni bolje ne treba za Dunav, Savu i Tisu.

--- Kraj citata ---

Читајући све што је написано до сада, и мени се чини тако али морам да уловим неког стручњака... Овај наш Терца би цело пиво... Да ли ћу моћи да поднесем толики трошак? А и страх ме да му пиво не падне тешко на празан стомак... Можда је ипак боље да буде удробљено?

--- Kraj citata ---

--- Kraj citata ---

Lako je za moj stomak...kod vas dvojice je jedini problem što se svetla velegrada zamenili za lagodan život u provinciji... al rešićemo i to.

ronac:

--- Citat: Terca  28, 09, 2017, 10:58:45 pre podne ---
--- Citat: ronac  27, 09, 2017, 17:16:41 posle podne ---

--- Kraj citata ---

--- Kraj citata ---

--- Kraj citata ---

Lako je za moj stomak...kod vas dvojice je jedini problem što se svetla velegrada zamenili za lagodan život u provinciji... al rešićemo i to.

--- Kraj citata ---

Ce`da dodjemo mi kod vas u velegrad,nemo da se sikiras  hi 114

Terca:
Dogovoreno.

Terca:
Za vikend je bilo vetrovito.... dalo je vremena da se poigra na temu "kako optimizovati PC varijantu, da manje struje troši, da bude jeftinije, da funkcioniše bez uobičajenih/stalnih  widows update-ova...".

I evo šta smo izdumali: mali 10" Netbuk, pravljeni pre već 5-6 godina na Intel Atom-u... relativno malo troše (upola koliko "pravi laptop", pravljeni za winXP i danas to više nije podržano, a sa win7 štucaju i glave se za sve pare... zato ih ima da se kupe za manje para nego navigacija za kola.

E onda, na takvu mašinu se stavi neki ogoljen debian/linux sa odabranim setom programa, i to sa minimalnim odabranim setom programa...naravno externi usb, ais... a ispostavilo se da su to dobri ljudi širom sveta već osmislili  sajkaca

Izbor je pao na Navigatrix (http://navigatrix.net/), prvo varijanta da se računar butuje sa SD kartice, da se sadržaj diska ne dira (u tom slučaju SD kartica je dovoljna za celu igranku). Test od subote je prošao odlično, radii za sve pare i opencpn i AIS, nije see skucalo ništa za 5 sati probe i njakanja, uz napomenu da se nešto sporije podiže, recimo kao winXP, ali je i to  kraće nego kada bi uključivali npr mobilni telefon tek kad dođemo na čamac. Najluđa opcija je da može da se potpuno isključi i harddisk i da se dodatno štedi struja... a pri svemu tome radi i mediaplayer za zabavu.

Dobra je fora da može da se na čamcu koristi kao linux mašina a van čamca bez svega toga, samo izvučeš SD karticu ili USB stikić.

Ostalo je da isprobam koliko se ubrza bootovanje ako se bootimage ipak strpa na disk i zanemari ta potrošnja struje...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju