Nautika opšta... > Nautički priručnik
Upotreba GPS uređaja na vodi
Terca:
--- Citat: zankiki 23, 01, 2020, 08:34:06 pre podne ---
OpenPlotter
Raspberry4
Moitessier HAT 2
Touchscreen 10"
Touchscreen 7"
--- Kraj citata ---
Za sada nije uzbudljivo... pokupovao si komplet koji radi out of box, sailoog nudi NOOBS za baš tu kombinaciju.
Ali, služba prati tvoj rad.
zankiki:
Ništa tu nije baš out of box, igrao sam se malo sa tim, a pošto u linux gledam kao ti u kinesko pismo eto mesta zabavi.
Zato sam i napisao da će mi sigurno trebati pomoć, bar dok ne savladam neke osnove linuxa.
Do sada se to svodilo da kad mi nešto treba, nađem na netu gotove komandne linije koje copy&paste-ujem, pa to odradi posao, ali kad treba korak ili dva u nazad nastaju problemi, što često rezultira dizanjem sistema od nule.
Jeste da je prilično olakšano postojanjem distribucije samo za tu namenu... Ali nikad ne proradi sve iz prve.
Na primer, veliki je problem, kada kupiš touch monitor, koji nije original raspberry (a original postoji samo u veličini 7"), on radi samo kao miš, znači single touch, nema dva prsta, zumiranja, desni klik (iako sam monitor to naravno podržava, ali raspb to ne prepoznaje). E sad čitao sam da ima rešenja i za to, ali kao što rekoh, slab sam sa linux-om. Za start mi i nije nešto bitno, ali bi valjalo namestiti da radi za posle.
Svakako, biće slika napretka, bitno mi je i da tablu lepo uklopim, da to i liči na nešto... I ne sumnjam da će na kraju raditi kako sam i zamislio.
zankiki:
Jedno pitanje, za u međuvremenu, nisam se stigao baviti raspberry-jer od drugih radova na brodu... Elem, problem koji sam primetio da mi touch monitor na raspberry-ju radi kao single touch je samo delimično tačan.
Naime, u opencpn-u, kao i na samom desktopu radi samo single touch (ne mogu sa dva prsta da zumiram mapu, sa 2 prsta da odradim desni klik i slično) što će predstavljati problem pri korišćenju. On vidi samo 1 prst i bukvalno ga tretira kao pointer miša.
Ali u browseru sve radi savršeno... Pošto se u linux baš ne razumem (kompjuterima generalno dobro vladam), mogu samo da nagadjam šta je... I pošto u browseru radi sigurno postoji način da se namesti da radi svuda, tj. nije problem hardwerske prirode ili u monitoru.
Ima li među nama nekog ko barata linux-om da mi da ideju?
GuyFawkes:
--- Citat: zankiki 13, 02, 2020, 09:53:42 pre podne ---Jedno pitanje, za u međuvremenu, nisam se stigao baviti raspberry-jer od drugih radova na brodu... Elem, problem koji sam primetio da mi touch monitor na raspberry-ju radi kao single touch je samo delimično tačan.
Naime, u opencpn-u, kao i na samom desktopu radi samo single touch (ne mogu sa dva prsta da zumiram mapu, sa 2 prsta da odradim desni klik i slično) što će predstavljati problem pri korišćenju. On vidi samo 1 prst i bukvalno ga tretira kao pointer miša.
Ali u browseru sve radi savršeno... Pošto se u linux baš ne razumem (kompjuterima generalno dobro vladam), mogu samo da nagadjam šta je... I pošto u browseru radi sigurno postoji način da se namesti da radi svuda, tj. nije problem hardwerske prirode ili u monitoru.
Ima li među nama nekog ko barata linux-om da mi da ideju?
--- Kraj citata ---
Pretpostavljam da furaš raspbian na njemu? Ako je tako prvo što bi valjalo da probaš je da instaliraš "libinput-tools" i pokreneš
--- Kod: ---libinput debug-events
--- Kraj koda ---
i da vidiš da li ti generalno dobro registruje taj double tap.
Ako tu sve štima, onda je bitno koji drajver koristiš za display i koji je proizvođač display-a.
Generalno, treba naći neki konfiguracioni fajl i tu pročačkati ili možda /boot/config.txt ..
Ima i po zvaničnim forumima dosta postova poput https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=137612 ne znam da li se odnosi na tvoj setup al može biti korisno.
Terca:
Korak po korak... : da li i inejblovao tačskrin interfejs u OCPN (ako već kažeš da ti se isto ponaša na desktopu...)? tools/options/user interface...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju