Nautika opšta... > Iskustva sa vode
Nevreme na reci - saveti i iskustva
zankiki:
Ja sam mislio da sam debil što sam u podne po suncu otišao kući (bio sam na pecanju od petka) jer je bilo nevreme u najavi za popodne... A kad se posle spustilo..... Iskreno sam do sada bio 2 puta u sličnom nevremenu, pa valjda sada malo više pazim od onih koji ga nisu doživeli.
Front oblaka se uvek može videti 10-15 minuta ranije, ako znamo da može biti nevremena, onda treba gledati u nebo. Ja sam ženi 10-ak minuta ranije rekao da zatvori sve u kući jer se sprema sra*e, videlo sa sa dvorišta da stiže.
E sad šta raditi? Iskreno, ako se za tih 10-ak minuta može doći do nekog dunavca i zavetrine, onda sam najpre za ulazak i vezivanje za kakvu pogodnu vrbu (obavezno pregledati da ne postoji neko suvo i nageto drvo koje bi se moglo srušiti).
Ako nema zaklona... Uvek sam za dublju vodu i pramcem u talase...
BTW, jednom me je je zakačilo takvo nevreme da je okrenulo i nosilo brod uzvodno, u 3 metra dubine je vuklo i brod i sidro uzvodno. I onda nije lako po tom vetru i talasima ići na pramac, dizati sidro... Prilično opasna situacija, a ako padneš u vodu, porodica ostaje na brodu što je još gore... Tako da nikako nisam za sidrenje.
neptun:
--- Citat: Bakara 17, 09, 2017, 20:40:36 posle podne ---Danas sam obisao svoj camac, i video sam da ga je nevreme pomerilo za jedno 15-20m nizvodno sa sve sidrom i bovom. Pomerilo je i jos jedno 5-6 drugih kabinasa, a jedan cak i otkinulo sa veza.
Hocu da kazem da u slucaju nevremena, kakvo god da je sidro(a ovo je teze od 50kg) nece biti bezbedno kao kad se vezes za obalu u "cetvorovez".
Ne bih voleo da sam danas bio na vodi...
--- Kraj citata ---
Bio sam na keju kad je pocela oluja.video sam da se albin pomerio u prvom naletu i stao. Pomislio sam da vam nekako javim,al je brod stao.verovatno je prekratak lanac.
Inace iz mog iskustva na moru ,ako nema talasa,a sidro na pesku sa 5-6 dubina sidrenjaka,sidro nece da popusti i na bas jakom vetru.
Bakara:
@neptun
Hvala ti na informaciji thumbup
Ma ja mislim da se ono tek sad usidrilo i fiksiralo kako treba, a duzina lanca je 12m, dubina tu je oko 2-3 metra a podloga je prilicno muljevita....
zveki66:
Bakara, mozda gresim ali mislim da je za tvoju ladju ta duzina lanca mala, po meni trebalo bi 15-16 metara. Moje sidro ima vrat duzine skoro 1,5m i lanac
osmica 20m, do sada nije nikad rinovalo (puj,puj da ne cuje zlo). Jedino sto dva puta godisnje mi ruke porastu do kolena.
Bakara:
Ne grešiš Zveki, nego si u pravu. :)
Već sam pričao sa sidrašem i to ćemo uskoro da rešimo sa dužim lancem, a dodaćemo i zadnje sidro. To bi trebalo d bude po propisu ;)
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju