E, ovako treba... > Nautička industrija

Antifouling folija

(1/3) > >>

zankiki:
Da li je neko čuo sa ovako nešto?LSI:
Покушаћу да дам један мало опширнији одговор у нади да би могло бити занимљиво ширем кругу. Због опширности, одговор ћу поделити у неколико порука.

За припрему текста искористио сам делове објављене у часопису Сејлинг тудеј (Sailing Today - Једрење данас) чији су потписници Ема Бамфорд (Ema Bamford) жена која је више пута препловила океан и Сем Фортескју (Sam Fortescue), уредник часописа.

Да објасним још нешто: енглески израз "антифаулинг" (antifouling) код нас се често не преводи и у продавницама купујемо "антифаулинг боје. Иначе, тај израз - фаулинг (fouling) би се могао превести као "обрастање" па сам и сам у тексту негде користио један, а негде други израз - извињавам се због тога али тако ми је било лакше него да прерађујем реченице или да пишем "противобрастајућа боја".Због нових, све строжих захтева за заштиту животне средине развијају се нови производи за заштиту корита од обрастања. Има ту свега, од бакра до коже морског пса.

БИОЦИДИ

Они представљају најчешћи облик антифаулинга. У основи, активни елемент се ослобађа из боје или епокси смоле, покривајући мајушне споре и полипе који покушавају да се прилепе. Много година ТБТ (трибутиленско једињење калаја) био је референтни производ за то, док људи нису схватили да је имао штетно дејство на рибљу млађ и да је младе мужјаке претварао у женке. Данашња једињења раде на сличан начин али уз мање штетно деловање на околину.

Бакар – сад доступан

Ту постоји низ производа, од традиционалних антифаулинг боја до новијих третмана у присуству бакра.
Ради дуготрајнијег деловања, произвођачи мељу бакар до фине прашине и суспендују га у епокси смолу за наношење на корито. Бакар из епоксида оксидује полако у контакту с морском водом, што спречава обрастање. Током времена, бакар оксид деградира и претвара се у бакар хидрохлорид, који је нестабилан и лако се испира при кретању корита, односећи и нежељене наслаге са собом.

Фуранони морске траве – на цртаћој табли

Из низа раритетних идеја изронилo је истраживање које је за полазиште имало природну одбрану од обрастања. Аустралијски научници су идентификовали једињења које су назвали фуранони, које производи црвена морска трава, која спречавају друга морска бића да се приљубе. Делују тако што не дозвољавају бактеријама да се нагомилавају и започну процес обрастања.

Остао је проблем кратког трајања заштите и његова ограничена јачина.

Други један приступ такође долази од стране истраживача из Новог Јужног Велса који су развили боју која садржи бактерије које имају слично деловање као и фуранони.

LSI:
Смеша бакра и сребра – доступно сад

Нов у Европи, овај производ је развијен у француској фирми Килфаулинг (Killfouling). Ради се о смеши чистог бакра и сребра у хибридној епоксидној смоли. Творци кажу да сребро делује на микробе и бактерије који формирају танку пресвлаку на кориту и стварају подлогу за веће организме. У међувремену бакар је ефикаснији против рачића.

Тестови су показали употребљивост у трајању до шест година, а у теорији до 10 година. Предност у односу на класичан бакарни антифаулинг производ је што се наноси у само једном слоју, али није погодан за алуминијумска корита.

LSI:
Селектоп (Selectope)– у производњи

Ово је један генијалан производ шведског произвођача који је у фази савладавања последњих регулаторних препрека у ЕУ. Његов главни састојак је ветеринарски лек звани медетомидин, који делује стимулишући рефлекс одбијања ларви рачића, спречавајући их да се причврсте уз корито. Потребна је веома ниска концентрација, тако да се Селектоп може користити као састојак у другим бродским бојама у којима има и бакарних биоцида. Компанија која га производи планира да га пласира на тржиште јахти.

LSI:
Ензими – на цртаћој табли

Хемпел експериментише с ензимским једињењем за антифаулинг боjу које раствара „лепак“ који организми користе да би се залепили за корито. Патентирано је али још није комерцијализовано.

Dow Sea-Nine – расположиво

Sea-Nine (си-девет) је одговор хемијског гиганта Дау (Dow) за нискотоксичне биоциде у бродским бојама. Активни састојак није нов, али начин на који се ослобађа јесте, продужавајући време корисног деловања с првобитних шест месеци до неколико година. То је ефикасан антифаулинг агенс, али распада се на мање штетне састојке веома брзо након што напусти корито па представља низак ризик за морске животиње.

Си-најн није предвиђен за наношење системом „уради сам“, па ћете се морати договарати с оближњим радионицама и бродоградилиштима.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju