Pre neki dan sam konačno rešio pitanje struje na brodu.
Prvo sam hteo da idem sa panelom od 150W, ali sam u međuvremenu imao prilike da se vidim sa Tercom u NS, i dok smo plovili lagano uz Dunav, ispričali smo se oko svega i video sam da on ima dva panela od po 75W a pritom ima i frižider koji je uvek uključen i to sve radi bez problema. Ja trenutno nemam frižider, i ovo mi je prva sezona sa većim plovilom u kome može da se boravi više dana bez problema, pa nisam hteo da se zalećem i predimenzionišem sve, pošto hoću da vidim koliko sam vremena proveo za kormilom i šta mi je sve bilo neophodno prve sezone. Onda ću lako da dodajem. Tako sam rešio i da uzmem panel od 80W za početak, pa ako bude potrebe, dodaću još jedan takav. Kontroler je od 20A, MPPT, neki najosnovniji koga sam uzeo još možda i krajem prošle godine.
Mileta je stigao sa svojom Istrankom u isto vreme kad i ja, i polako smo se bacili na montažu nosača, i aluminijumskih L profila koji će nositi panel, a držati ga toliko iznad prednje cirade, da ona može nesmetano da se otvara i zatvara:

Kanalice koje postoje u samoj natkabini su manjeg promera, pa nismo mogli da provucemo dva kabla od 6mm2 kroz njih, pa cu morati to da resim na drugi nacin. Nakon par porcija vrućih ćevapa i osvežavajućih napitaka, panel smo namontirali, povezali kontroler, i povezali akumulator. Za to vreme je panel bio pokriven kutijom u kojoj je i došao, i raskačeni su bili konektori. Povezao sam prvo sve kablove na kontroler, onda sam povezao kleme na akumulator, zatim sam spojio konektore sa panelom, i na kraju sam skinuo kartonsku ambalažu sa solarnog panela i počelo je punjenje!

Mileta je otišao da veže Istranku na svoju marinu, a ja sam ga pokupio da krenemo u probnu vožnju :)
Proveravao sam voltažu nekoliko puta i ostao do kasno na brodu da se uverim da sve radi kako treba:

Za sad, struje imam dovoljno, jer nemam velikih potrošača. Najveći potrošač će biti TV, koji troši 38W, što sa potrošnjom invertora dolazi na ukupno 3,5A. Kako se šta bude dodavalo, tako će eventualno doći još jedan panel.
Ove nedelje, nadam se da će na red doći tapaciranje sunđera prednje i zadnje kabine, i nabavka odgovarajuće sudopere, i to je to što se mene tiče, za ovu sezonu.
Ne diram više ništa od toga i sezonu posvećujem dobrom druženju i plovidbi!

Pozdrav svim forumašima