E, ovako treba... > Tomos

Tomos 4 ima snagu od 2.9 KS!

<< < (2/4) > >>

LSI:
Ја то гледам све из једног друго угла.  grandpa

Потпуно је неважно да ли је мотор од 1,8 kW (2,45 KS), 2,2 kW (2,99 KS) или 2,4 кW (3,26 KS), зато што све три верзије улазе у исти порески "разред", онај до 7,35 kW (9.9 KS).

Држава је на тај начин одлучила да, без обзира на снагу, власници најслабијих мотора морају да плате исти порез - ја бих то назвао паушалом. Тако је држава  4587  себи обезбедила један значајан приход, посебно имајући у виду колико је тих мотора у употреби. И нас остале, са снажнијим моторима, разврстали су у неколико категорија и то не случајно. У време усвајања те табеле, знала је држава колико и каквих мотора има, можда не у комад, али имали су прилично јасну слику и направили су таблицу која држави гарантује редован приход.

Поставља се питање мотива - зашто су до недавно писали једно, а сад, за исти мотор пишу друго?  oops
Ако у произвођачкој спецификацији пише једно, како онда неко у капетанији може да напише друго?  sha   kuku
По томе, и број мотора могу да упишу други, јер се њима тако хоће...

Bolens:
U pravu si potpuno ali ima jedan drugi problem. Ako imaš dva motora, snage se sabiraju i lako možeš tom njihovom računicom da sklizneš preko 7.35 kW posle čega je druga pesma tj. cena.  Sreća za mene je da je 2.2 + 3.3  još uvek ispod tog limita. Ali ako se dosete da uvedu neku taksu po kvadratnom metru jedra ili visini čamca (jarbol 6 m) onda sam propao!  sail

Da, zaboravih i ovaj biser: "Ako nam donesete atest od Mašinskog fakulteta, priznaćemo vam tih 2.2 kW!"

LSI:
Ех, да, тога се нисам сетио... Заборавио сам да сте написали да је то помоћни мотор, а тад се заиста снаге оба мотора сабирају и може да се искочи из тог најнижег пореског разреда.

А тај захтев да се донесе атест Машинског (или ма ког другог) факултета је заиста бесмислен. Да ли то значи да за сваки ауто који се купи, треба ићи по атест на Машинац?

Истина, и то смо већ видели код увоза "половњака" пре неку годину...

Видели смо то и код регистрације приколица.
Ја сам имао куповну теретну, лаку приколицу "Брако", купљену 1991. године у продавници у Београду. Од куповине, била је регистрована у складу с тада важећим прописима. У једном периоду имала је ону црну "дипломатску" таблицу! Имала је и тзв. трећу таблицу. Имала је и саобраћајну и налепницу, а онда нисам продужио регистрацију на време и кад сам отишао да је поново региструјем - не може!
А имао сам и атест Машинског факултета.
Онда сам из Македоније добио из фирме "Брако" атест (тзв. ЦОЦ образац - сертификат о саобразности) - и приколица ни данас није регистрована...

Terca:

--- Citat: Zox  12, 09, 2017, 17:31:44 posle podne ---Пријатељу, ово је Србистан.

--- Kraj citata ---

Druže Zokše, u nekoj od prethodnih prepiski sam primetio sliku tvog čamca koja me je i tada zaintrigirala, glisera od 4,5m koji ima zakačenu krmenu platformu sa sve pomoćnim motorom Tomos 4...
Ovo je slika: http://www.mojaladja.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=15077.0;attach=80872

Na stranu ekstravagancija rešenja, možeš li nam pročitati iz svoje plovidbene dozvole kolika snaga tog motora je upisana?

Terca:

--- Citat: LSI  12, 09, 2017, 18:42:55 posle podne ---За моторе Томос 4 нашао сам следеће податке:

Модел    Снага / број обртаја    Бр. обрт. при   Запремина
                                                 пуном гасу     мотора
T3,5     1,8 kW/4800 o/m           4500-5500    60 cm3
T4        2,2 kW/5400 o/m          4600-5800     60 cm3
T4,5     2,2 kW/5400 o/m          4600-5800     60 cm3
T4,8      2,4 Kw/5100 o/m          4500-5500    80 cm3

--- Kraj citata ---

Možeš li nam navesti i izvor, da ocenimo relevantnost?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju