Opšta...Tu smo... > Ako neko zna ...
Sidro za vez na bovu
zveki66:
--- Citat: Bakara 13, 09, 2017, 18:06:52 posle podne ---Uzeo sidro koje mi je Zveki preporučio, tako da je problem rešen.
Još se potrefilo i da se sretnemo nas dvojica, i upoznamo uživo.
Zveki, hvala na brzoj informaciji, vidimo se na vodi ;)
--- Kraj citata ---
Urose, drago mi je sto smo se upoznali i sto sidro odgovara. Vidimo se naravno, uz kafu i malo vise vremena za pricu.
zveki66:
--- Citat: tangabravo 13, 09, 2017, 22:31:21 posle podne ---Oćel" neko meni neukome objasniti šta podrazumeva izraz sidro na bovu . Bova znam šta je sidro takođe ali ova kombinacija jok . Podrazumava se da čim je bova u pitanju da je sidro statično i u tom slučaju se koristi stari pomorski izraz MORTO CORPO - ilio ti mrtvo sidro - znači nepomično i tada se ne koristi ni jedna vrsta sidra već se izlije određena zapremina betona- prema veličiuni plovila - i na njega se montira bova
--- Kraj citata ---
Voleo bih da vidim tu velicinu betonske kocke koja ce da drzi kabinasa od 2-3 tone kada dune kosava ili severac od 10-12m/s a pri tome se tenda koju skoro svaki kabinas ima ponasa kao jedro. Moze da se napravi ali tu vadjenja napolje preko zime vise nema. U Zemunu, svaka marina koja ima sidriste kao nacin cuvanja camaca zahteva da se krajem sezone, obicno je to pocetak novembra sidro i bova izvuku iz vode. Sa betonskom kockom te velicine to ne bi bilo moguce jer se vecinom sve radi rucno.
broker975fx:
U pravu je tangabrava za za izraz kako se to zove na moru, sustina je ista ali na reci postoji jedan dodatni zahtev da se ta mrtva sidra uglavnom pred zimu izvlace. Razlog tome je npr led, koji kada je u pokretu sve cupa a toga na moru nema. Inace blokcina teska 300 kila sa odgovarajucim lancem drzace i tekako po bilo kakvom vremenu i barzu a kamoli par tona
zveki66:
U pravu si Broker975fx, ne kazem da ne moze da se napravi da drzi nego da je taj teret kada se jednom spusti u vodu nemoguca misija posle vaditi rucno kako se inace radi na vecini marina.
tangabravo:
Ja vam dugujem izvinjenje pošto je moje interesovanje upereno ka moru a samim tim i znanje. Ova MORTO CORPO sidra se koriste za privatne vezove i tu ostaju na vjeki vjekov , a bio sam prisutan u Kumboru kada su ljudi na doku izlili kocku od kubik i posle je došla kočarica i odvukla je pred gazdinu kuću za njegov gliser i nećete verovati dok je ta kočarica vukla kocku ona je sve vreme bila na površini mora
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju