Ribolov > O ribolovu, priboru, radnjama

ШТА СУ ТО ТРИПЛОИДНЕ РИБЕ?

(1/1)

LSI:
Преводећи нешто ових дана, наишао сам на једно занимљиво штиво које приказује како се наука примењује у рибарству. Ево приче о триплоидним рибама:



Најпростије речено, триплоидне рибе су рибе које су стерилне. Триплоидне рибе имају три сета хромозома, за разлику од плодних риба које имају два сета хромозома (диплоидне рибе). Триплоиди су чести у многим индустријама; лубенице без семенки су триплоиди, као и банане. Триплоиди се спонтано јављају у природи.

Триплоидна риба није гентички модификован организам. Гени рибе нису били предмет манипулације или промена на било који начин и за резултат немају појаву неких страних или нових протеина или ткива. Триплоидне рибе једноставно имају три сета хромозома уместо два и зато нису способне за размножавање, али су по свему осталом то сасвим нормалне рибе.

Најновија регулатива преточена у „Код риболова и лова“  (Fish and Game Cod) описује рационално коришћење рибе за рекреативне намене. То укључује заштиту природних генотипа (генетичких) риба и заштиту угрожених врста. Из тих или других разлога, Калифорнијско одељење за рибе и дивљач (California Department of Fish and Wildlife) производи јаја триплоидних пастрмки из којих легу рибе, гаје их и на крају ослобађају стерилне пастрмке за потребе рекреације.

Триплоидне пастрмке настају тако што је јаје присиљено да задржи хромозом који се нормално избацује током развоја јајета. Постоји више начина за то; у Калифорнијском одељењу за рибе и дивљач примењују поступак шок притиска.

Као што можете видети на графику доле, из оплођеног јајета пастрмке, нормално хромозом (означен словом „н“) избацује се из јајета као поларно тело у некој фази развоја. Помоћу притиска у одређеном времену развоја јајета, поларно тело и хромозом се задржавају. С три хромозома риба је стерилна и не може се размножавати.


Како се то ради?
Јаја и млеч одвојено се скупљају од оба пола. Гамете се узимају од икре и уносе у станицу за оплодњу у количинама од приближно 1.700 g (60 унци) јаја и 10 мл млеча. У временским интервалима, свака група јаја бива оплођена, испрана, усута у метални цилиндар и одложена у танк за ускладиштење.

Та јаја се чувају у танку извесно време које зависи од температуре воде, који се назива ВТЈ (временска-темперна јединица). То јајима даје довољно времена за развој да генеришу поларно тело, али још нису спремна да се излегу. После тог времена, цилиндар се уноси у суд под притиском.
На слици означеној као П1 види се уношење цилиндра у суд под притиском.

Једном кад се јаја нађу у суду и кад се суд затвори, притисак унутар суда се повећава на 10.000 psi. Јаја остају изложена притиску 5 минута. За то време, поларно тело не може бити избачено због притиска.
На слици означеној као П2 види се затварање суда под притиском.

После излагања притиску, јаја се уносе у инкубатор с вертикалним протоком где остају до тренутка лежења.
На слици означеној као П3 види се вертикални инкубатор.

Кад се јаја излегу, млађ се развија као било која друга пастрмка. Студије показују да након три године, триплоидне пастрмке често буду веће од не-стерилних пастрмки захваљујући мањем утрошку енергије за потребе парења.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju