E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Deda Miso - Samogradnja
SALE NB:
Pa sad, i da je hteo da oplovi svet, Njegoš bi to učinio u drvenom brodu! Baš kao i Joshua Slocum i mnogi drugi znameniti moreplovci! :good:
Kad razmislim, ja ne mogu da se setim nijednog velikog moreplovca koji je plovio u nekoj metalnoj sagrdiji?! :taunt:
Čovek treba kabinaša za plovidbu po jezercetu, a ti bi odmah da ga šalješ na put oko sveta! I to u Coastworkeru! :lol: :taunt:
SALE NB:
Razmišljati o proboju je stvarno glupost, pročitaj predhodne postove dedamise i Kapetana ( a koga drugog :yahoo:), sa uobičajenom pričom o panjevima i 5mm minimum! :lol:
Činjenica je da se plastični i kompozitni čamci ( pričam o ozbiljnim projektima) rade u sendviču, sa ispunom od pene. Takvi čamci se smatraju nepotopivima, zato što čak i kad se napune vodom do vrha bokova, neće potonuti. Šta se dešava sa metalinim koritom u takvoj situaciji? Ima samo jedan pravac kretanja- pravo ka dnu!
Epoxy se počeo primenjivati tek pre par godina, a među starijim čamcima rađenim sa poliesterom imaš i na desetine po e-bayu i drugim sajtovima.
Ima ih starih i preko 30 godina, a s obzirom da vlasnici traže i po 30.000-50.000 evrića, rekao bih da nisu truli!
Uostalom to je tebi barem poznato, kvalitet čamca uveliko ovisi o majstoru i koliko mu duvaš za vrat! Kilav i aljkav majstor će upropastiti svaki projekat.
Uostalom, znaš u čemu plovim, star je 30 godina, i iako je bio jako zapušten, opet nije istrunuo!
Kapetan:
debljina korita je obrnuto proporcionalna plateznoj moci narucioca....
ili sto veca kriza u zemlji to tanja korita i vise majstora koji tvrde da je to ok...
SALE NB:
--- Citat: Kapetan 09, 10, 2009, 21:45:31 posle podne ---debljina korita je obrnuto proporcionalna plateznoj moci narucioca....
ili sto veca kriza u zemlji to tanja korita i vise majstora koji tvrde da je to ok...
--- Kraj citata ---
Mislim da to baš nije potpuno tačno. Ako u projektu piše 6mm, onda treba upotrebiti 6mm, a ne 10 ili 20!
Takvo laičko "poboljšavanje" teško da će doneti išta dobro.
Čamac mora da ispuni više kriterijuma od čvrstoće oplate. Tu su brzina, plovnost, ekonomičnost, stabilnost...itd.
Predebela oplata samo "ubije" sve druge dobre karakteristike.
Uzgred, bokovi na Zeki nisu deblji od 3-4mm, pa su svejedno dovoljno čvrsti.
Kapetan:
sale slazem se ali kad pise 6mm u projektu majstori ovde kazu 3mm je ok, ja slusao od Dragana iz Smederava, pa od onog iz Plavih Horizonata, i na kraju Djene koji na 12 metra stavi 4mm ... na to sam mislio pod "obrnuto proporcionalno"... pogledaj samo koliko korita na nasim rekama ima sa 2mm ili 3mm
bora vasic stavi 6mm al zato i naplati ....
zeka je druga stvar neko je seo kupio projekat i radio po njemu ...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju