E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
Meteor 380
Zoran T:
I da dodam...plovne karakteristike plovila odredjuje samo korito i hidrodinamika korita...svi ti dodaci ili promene sluze da poboljsaju SAMO NEKU od karakteristika i to u jako malim procentima 2-3-7%...najcesce kao korisnik camca razliku osecate u nijansama a ne tipa ide 50% bolje... 114
Zoran T:
...Mi sad pravimo nesto drugo gdje motor bez obzira na konjazu udaljavamo nekih 15 cm iza zrcala i onda uz sting ray...kao trebalo bi da bude veceg pomaka...e sad sta bi se tu moglo matematicki dokazati...bas me zanima sto Zoran T misli o tome...
ako vec niste poceli da pravite mozete to jedno popodne mozete relativno lako da ispitate ako je manji camac u pitanju...izmerite otpor u kg koji stvara izvorni(A1) camac sa pentom pri odredjenim brzinama (gps) koju recimo uvelicavate za po 5 kmh....1m/s je 3.6km/h...isto to merite sa promenama na camcu(A2) tj provizorno montirajte pentu sa sting-rayom na zeljenu poziciju i ponovite merenje...ako bi mogla provizorna pozicija da se i pomera malo napred nazad par santima radi korekcije jos bolje...naravno prvo prazan camac A1 pa posle sa opterecenjem isto i A2...
otpor merite tako sto testirani camac teglite sa drugim malo jacim camcem a kg merite sa vagom na istezanje(do 50kg)...dobit ce te za svaki km/h odredjeni broj kg...razlike u otporu A1 i A2 ce vam reci na kojim brzinama ili opterecenjima A2 ima ili nema svrhu..,otpor je jednak potrebnom potisku koji treba da ostvari propeler za tu brzinu ...kad se to konvertuje u Nm ili imperijalne ft/lbs dobijete potisak...dalje preko nekog kalkulatora mozete da gadjajte i broj obrtaja za pentu posto ks i dimenzije propelera znate...otpor ce te izmeriti 98%tacno a ovo drugo zavisi od kalkulatora vrlo verodostojno...
to se inace radi sa modelima pa se posle preracunava za velik camac ali ako je camac relativno mali a moze se povuci jacim camcem sto da ne...imate odma realne rezultate i ne mora da se zahebavate sa linearnim jednacinama,razmerom,itd...
MarkoSK90:
Moze li neko da mi kaze koliko duboko treba da stoji kavitaciona ploca? Na gliseru mi je yamaha sa srednjom duzinom noge i kavitaciona je jedno 2-3 cm ispod poda camca.
Negde sam procitao da bas tako treba, dok sam na drugom mestu video da bi trebalo da de digne 4-5 cm...
Moze li neko da mu pojasni malo? Uslikacu kada dodjem kuci pa cu okaciti da vidite kako stoji.
Zoran T:
to je ta mera...dobro je ne diraj...
MarkoSK90:
Evo kako trenutno stoji. Znaci kazes da je to to Zorane?
Mislio sam samo da ubacim peraje da se ne propinje jako posto mi e sva tezina pozadi. Akomulator, rezervoar, oprema its... Nemam bas neki izbor a ni mesta da prebacim to sve napred
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju