The world of sailing - Svet jedrenja > Vesti iz sveta jedrenja i jedriličarstva

Како ово иде...

(1/2) > >>

LSI:
Никад нисам био нешто посебно загрејан за једриличарење али ево, радим неки текст о Америчком купу...
Гледам снимак па не верујем... no125

Какве су то конструкције!?  oops
Како то лети!? Јер ове једрилице заиста више не плове. Оне лете.
Погледајте ове сличице:

Лепо се види да су једрилице скоро два метра изнад воде!

Mornar u kanalu:
То су катамарани који имају трамболине између та два трупа , а сама једра су у авионско крило која стоје вертикално па јој та трамболина даје узгон . Све док су она два листа кормила и булб на шверту у води постоји контрола управљања и катамаран лебди изнад воде али је то ипак екстремно једрење и умешност посаде коју сачињавају јако спремни момци .Иначе врло лако се губи контрола и лако се преврне , сама та једра и опрема је направљена од најбољих материјала и кошта једно мало богаство тако да је то за нас у домену маште .

Bakara:
Taj sistem se na engleskom zove "hydrofoil", koristili su ga davno i oni nasi hidrogliseri:

Inace je taj deo kao jedna kobilica ali na samom dnu kobilice postoji horizontalna ploca, postavljena pod odredjenim uglom, koja pri nekoj brzini bukvalno odize korito iz vode i smanjuje otpor vode na trupu. Toliko ja znam o tome..

Zoran T:
Na slici nisu katamarani vec trimarani...katamaran je sa 2 identicna plovka(trupa) razdvojenih tezistsa a medjusobno povezani platformom...trimarani sa tri...regatni visetrupci nemaju i ne nose nikakav balast a pogotovo ne bulb profile jer sto su laksi to su brzi...ovi na slici su opremljeni hidrofilnim kobilicama koje su na kraju bukvalno polukruzno izvijene(iskrivljene)na jednu stranu...ta krivina omogucava da se plovci usled brzine izdignu iznad vode...u toj pziciji kod jedrenja bukvalno nema ogranicenja brzine...kod hidroglisera(raketa beograd kladovo nekad)pod vodom su prakticno skije koje su usled brzine izdizale korito van vode...
    Ako vec nisi LSI pogledaj film"Wind"...zanimljiva prica kako su ameri uspeli da vrate americki kup u ameriku...i zanimljivost kako je nastao triradijalni spinaker...

Mornar u kanalu:
Ovo što sam ja gledao su katamarani sa dva trupa , video sam da ima i trimarana , zar ta krilca nisu stabilizatori jer to postoji kod  jedriliica može se videti na " vendee globe " .   

Evo linka sa jedrilicama

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju