Nautika opšta... > EKOLOGIJA
.
LSI:
--- Citat: zankiki 12, 12, 2018, 13:02:54 posle podne ---Taj projekat jeste isplativ, ali definitivno uništava prirodu...
--- Kraj citata ---
Код нас је исплатив само због загарантована заштитне цене.
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
marke:
Ja ne bih da smetam ali i velike i male elektrane donose promenu u kraju gde se naprave. Djerdap je prekinuo prirodni put jesetrama do mesta za mrescenje a verovatno i mnogim drugim vrstama. Promenio je i brzinu Dunava i promenio uslove za mnoge vrste. Ali zato imamo struju bez sagorevanja fosilnih goriva i efekta staklene baste. Znate kako je u okolini elektrane u Obrenovcu i kako izgledaju kopovi uglja.
U krajevima gde je zgodno primeniti mini centrale nema kilometara dalekovoda koji donose struju i posecene sume na njihovoj putanji. Osim toga dovoditi struju u planine gde ima potoka je skupo i za izradu i za odrzavanje. Naravno da se moze zameniti delom solarnim napajanjem ali pilane i neka druga postrojena traze smrdljive i bucne agregate. Ako se lepo urade brane formiraju jezerca prelepa za uzgoj ribe i rekreaciju. Glup je eksperiment sa vodostajem manjim na izlazu iz centrale nego na ulazu. Ista je kolicina vode koja udje i izadje (osim ako se jezero upravo tada ne puni vodom) samo je verovatno korito poroznije ili je sire na donjem delu.
Sto je korito sire nivo vode je manji.
A izgled, to bi svakako moglo i lepse uraditi i uklopiti u okolinu ali ko nas pita...
LSI:
Можда би ово што желим да вам покажем могло да иде и у неку другу тему али мени се чини да је и ова добро место да видимо како се чува природно окружење и како каналска мрежа може да буде место одмора и разоноде.
Погледајте причу која се налази на Јутјубу.
Уживао сам гледајући ову причу, тим пре што сам у периоду од октобра до децембра превео осам епизода серијала под називом „Удаљене обале“.
„Удаљене обале“ су име 15-метарске прекоокеанске једрилице, с газом од 1,8 м, којом је брачни пар из Енглеске кренуо на једно од својих путовања, овог пута кроз Француску, од Авра до Порт сен Луиса, укупно око 1.300 км. Већи део су пловили каналима. На том путу прошли су кроз 179 преводница и испод много мостова од којих су неки високи једва 3,5 м.
Пловећи каналима, упловили су у Париз,стигли до Ајфеловог торња, споменика Јованки Орлеанки, прошли тунелом испод Бастиље, свратили у чувене винарије, обишли зидине утврђених градова, прошли поред Бријара, кроз Бургундију…
Касније су препловили Средоземно море, до Марока, а онда су изашли на Атлантик, спустили се до Канарских острва, одакле су се придружили регати преко Атлантика (њима је то био пети прелазак океана).
Уживао сам преводећи те епизоде, а сад, гледајући овај филм, као да сам доживео „дежа ви“, као да сам већ једном прошао тим путем.
Ти њихови канали су предивни.
Обале уређене, у хладу дрвореда. Огромни платани и друго дрвеће, не само што праве хладовину, повезују и ојачавају обалу, успоравају ветрове, а дуж канала, обалама се пружају бициклистичке и пешачке стазе.
Не знам када и на којој телевизији ће бити приказан тај серијал – ако сазнам, јавићу вам свима да га погледате, у нади да ћете, гледајући, уживати бар колико сам уживао ја преводећи.
Дотле, уживајте у овој причи:
MiletaStamat:
Prelepo, gde bi nam bio kraj da su i naši kanali tako sredjeni. Naleteh na jedan tekst iz valjda 2014 godine, zanimljiv za pročitati.
http://www.politika.rs/scc/clanak/294126/Mreza-kanala-spas-od-poplava
zankiki:
Nemoj kuditi naše unapred, od Sombora pa prema Bezdanu, upravo tako izgledaju, samo su još lepši!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju