E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Vetrovita struja
tangabravo:
Ja sam to zamišljao mnogo jednostavnije , pošto sam video u komšiluku kao mali aviončić na banderi i pravi struju , pa reko samo da se preradi na jednosmernu, a ako je tako zeznuto pa štaću. A za grecov spoj sam čuo samo jako davno
LSI:
--- Citat: Kapetan 23, 02, 2017, 14:28:58 posle podne ---... "Wind turbine sindrom" ne znam kako nasi prevode...
--- Kraj citata ---
Преводи се као: Синдром ветротурбине.
Иначе, слепи мишеви не гину због тога што налећу на турбине, већ због пада атмосферског притиска који се јавља дуж лопатица турбина, који код њих изазва унутрашњу хеморагију, стање познато као баро-траума.
Слепи мишеви су осетљивији од птица на баро-трауму и то многоструко. То се објашњава различитом грађом плућа слепих мишева у односу на плућа птица.
Њихова плућа су као двосмерни проводници ваздуха који могу да се, због потпритиска прекомерно надувају, до пуцања капилара и слепе мишоње гину због унутрашњег крварења.
Још нешто је утврђено, мишеви гину на лопатицама турбина при слабом ветру кад се турбине једва покрећу и једва да и производе струју. Иначе, кад је ветар јак, слепи мишеви и не лете.
Дакле, проблем је рад турбина при слабом ветру. Њихов учинак у смислу производње струје је тада готово занемарљив, а штетне последице на слепе мишеве су ужасне.
Зато се сада разматра могућност да се ветротурбине зауставе кад брзина ветра падне испод неке границе, односно, да се одржава изнад неке критичне границе. Утврђено је да при том успореном режиму рада губици енергије не прелазе 1%. С друге стране ефекат на слепе мишеве је огроман.
Већ је утврђено да су брзине испод 15 км/сат опасне за слепе мишеве, а да се при брзинама изнад 18 км/сат смањује смртност слепих мишева за скоро 45% а за читавих 93% ако је брзина изнад 23 км/сат.
Сматра се да годишње у Америци страда више од 900.000 слепих мишева, у највећој мери током јесење сеобе из Канаде ка Мексику.
Исто тако сматра се да је годишња корист од слепих мишева у пољопривреди изражена у новцу изнад 3,7 милијарди долара. Произвођачи памука годишње штеде око 150 долара по хектару захваљујући активности слепих мишева који се хране инсектима који нападају усеве.
Ето, неколико занимљивости на ову тему - ваљда неће нико замерити што и није баш нека наутичка прича.
Ljuba:
Ma de zna, prepisuje od ovih što znaju pa se posle hvali stri
Kapetan:
--- Citat: Ljuba 23, 02, 2017, 16:59:03 posle podne ---Ma de zna, prepisuje od ovih što znaju pa se posle hvali stri
--- Kraj citata ---
eeeee sad :) 90ih dok su drugi rokali u serpe ja pravio odasiljace koji ometaju signal RTS-a :D zakacis to sa onom debelom lemilicom na oluk (to je bio drugarov posao ) gledas u tv i LC (tako bese se zvase) kolo drnas dok ne vidis smetnje za vreme dnevnika :D
Nego kad pomenu radio stanice, kod nas u Koncaru se znalo .. Rokeri prave tranizistorima (taj sam) a Narodnjaci pravili sa lampama .. i uvek nas pobedjivali dometom :D
na zalost nisam se bavio tim poslom od zavrsetka srednje .. i pre par meseci (posto projketujem jedan uredjaj za nautiku) sam igrom slucaja mora da se ponovo angazujem oko svega toga..
petar_kozic:
Polako odumire klasicna elekteonika. Iako sam mladji od vas sve sam to prosao. Nema se para za ferohlorid, pa muckamo sonu kiselinu i hidrogen. :) Napravis ispravljac za pojacalo sa grecom i konjskim kondenzatorom pa kad se zajebes i spojis rukom kondenzator i lepo ga kroz sebe ispraznis. Bilo je svacega. Odosmo u off ali je lepo prisetiti se. Koncar rules :)
Sent from my Lenovo A328 using Tapatalk
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju