E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA
Vetrovita struja
Ljuba:
Spasilačka uloga gume je u tome da odvoji čoveka od zemlje, tj. tačke na drugom potencijalu u odnosu na žicu za koju se drži.
Kapetan:
Realno u opisanom slucaju gotov sam ?
Sent from my SM-G900FD using Tapatalk
Evo jedan zanimljiv klip :D ovo nikako ne pokusavajte nigde ...
Kapetan:
manje vise fidova sa osiguracem je resenje za ladju !
Nidza:
--- Citat: zankiki 25, 02, 2017, 11:15:38 pre podne ---A da li su mi potrebni osigurači, ako su kablovi za 220V svuda postavljeni da izdrže 20A, a inverter može da izgura najviše 7A, posle čega se isključi, kao i u slučaju kratkog spoja ili slično?
Napominjem da NIKAD ne koristim struju sa obale.
--- Kraj citata ---
U slucaju kvara invertera ili njegovog zastitnog dela (sve na ovom svetu je podlozno kvarenju), moze da se desi da ne ukljuci zastitu i onda moze da propusti maksimalnu struju u kratkom spoju umesto da je smanji i tada moze doci do pozara. Automatski osigurac cija je cena reda velicine 250 dinara (jednopolni) ili 800 dinara (dvopolni) je jako niska cena da takav slucaj spreci, pa makar ti nikad ne iskocio. A kazem ti, u istom pakovanju ti je sad FID i osigurac, 30mA/16A npr. Tu nazivnu vrednost biras prema debljini kabla, tako da da, za kabl od 20A, ok je osigurac od 16A (pricamo od AC, ne o DC sada, tamo su drugaciji osiguraci). Ja sam sebi ipak stavio i dvopolni osigurac pre FID sklopke, FID nikad ne iskljucujem, a ako zelim da radim nesto na struji, onda iskljucim taj dvopolni koji je ispred FID-a (preventiva ako zaboravim da iskljucim osigurac ili on ne iskljuci iz nekog razloga). Cena FID je reda velicine 1500 din do 4000 din, zavisno za koju jacinu struje, mislim da su ove za 16A oko 2500din, cene variraju i zavisno od marke proizvodjaca i distributera.
Sto se tice vrednosti napona koji se smatra niskim, ne postoji jasna granica u fizickom/fizioloskom smislu, ali po standardima ako pravite uredjaj koji na sebi ima napon iznad 32V (ako me dobro sluzi secanje), onda morate zaodovljiti dodatne standarde da bi taj uredjaj izasao na trziste (i to pricam samo o DC naponu, ne o AC). Svakako bitno je bezbedno se ponasati u radu sa strujom, bez obzira koji je napon u pitanju, covek se lako opusti u suprotnom i kad nije bezbedno.
Kapetan:
ljudi kako se ponasa fidova sklopka kada se zavaruju stvari ?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju