E, ovako treba... > Tehnike i saveti...
Vinterizacija brodskog motora
zankiki:
Takođe... Može i struje da nestane, ili ko zna.... Naliti antifriz u ventile je nikakav posao, a mnogo je pouzdanije.
Mada su i ventili pri vodi koja greje trup, treba baš dobar minus da bi to puklo... Evo, u ponedeljak je bio najjači minus, jutarnja -15, momorija termometra u brodu kaže da je na terasi bilo -10, a u motornom prostoru (u kom se nalaze i svi ventili) +0,5... Motorni prostor je sa 3 strane u vodi, i uvek je dole dosta toplije...
Znači kod mene mora da bude jači minus od -10 da bi motorni prostor uopšte otišao u minus...
oblak:
Pre dve godine marina Stenka je zaledila sa oko 20-25cm debljine leda. Bilo je negde i vise. Moj Narval od 3,5 tone se izbacio na led jos 10 cm minimum a mislim i vise. Pukao mi je wc ventil u kuglici. Kad je otopilo ja otvorim ventil a on izbio cem sa strane i pisa kad se otvori. Morao sam izvaditi brod i menjati. Posle sam uradio "bunar"oko ventila da ako pukne nekad opet ne moram vaditi velikog Narvala. Sreca je da ti ventili napuknu samo bocno jer led siri samo u kuglici. Ispod i iznad se ima gde rasiriti i ostane sve ok. Taj ventil je bio na oko 35-40 cm dubine i ipak je pukao. Mene je i zavarala ta njegova "duboka" pozicija pa nisam ispirao antifrizom. Sledece godine jesam i sve je proslo OK. Znaci ipak antifriz za svaki slucaj
zankiki:
Nasuo sam ja svuda antifriz još pre mesec dana, sem u usisni ventil za hlađenje motora, pošto planiram još ploviti...
Čim dodju prvi minusi, raskačim creva wc-a i sipam antifriz u oba ventila, u ventil za vodu za pranje broda... Ovaj za hladjenje motora jedini ostavim, i u njega sipam ako najave baš jake minuse dan ranije, za svaki slučaj. Sada sam sipao pre ovog hladnog perioda...
vepar:
Kod mene na brodu postoji jedan jedini prodor kroz korito... wc i tehnicka voda i voda za motor se vuku sa jednog mesta. A wc izbacuje na jedno 10 cm iznad vodene linije, kao i sudopera.... ovo je vrhunsko resenje. Sledeci brod ce sigurno biti bez prodora kroz korito!
vepar:
Antifriz sam svuda provukao i naravno zarobio ga u ventil.... ali i dalje imam strah od leda, valjda nece puci cev usisne sape!
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju