The world of sailing - Svet jedrenja > Iskustva

Једрење у Боки

(1/2) > >>

Mornar u kanalu:
Пошто сам претходно отклонио неке недостатке на микраћу спремио сам се и кренуо у Бијелу . Ишао сам преко Жабљака па сам мало сликао приликом стајања .img uploadprint screen windows 7 на сву срећу имао сам привез код смештаја how do you print screen . Првог дана није било неког  ветра али следећих неколико једрио сам стално и сретао разне Голијате image post imageupload па и Турке click image upload мало шврљао по околини imag hosting image и мало на отворено до Мамуле upload img

neptun:
Bravo.ja vec neko vreme ne letujem u cg.a inace volim boku i okolinu.dosta sam vrmena tamo proveo.sa sadasnjim autom ne mogu da odvucem jedrilicu na cg more.al ako se dokopam nekog jaceg auta otici cu sigurno.
Ako je lepo vreme ovo je super termin.jos je bolje u aprilu.hladno za kupanje.al nema veze.
Malo me nervira sto je zadnjih sezona u cg.sa vodom morskom dosta lose.prosle godine ko god je otisao tamo sa decom.porazboljevali su se.

Mornar u kanalu:
Опште позната чињеница да морска вода у заливу није баш добра а како ће и бити кад се свашта испуста у њу ( што од изграђених објеката а и од крузера који свакодневно улазе у Боку ).Ја сам једрио два пута до Жањица и тамо је баш фино и када изађеш на отворено море тај осећај слободе и оне ширине тешко је описати , елем када једрим мени је непоновљив доживљај само да има ветра .Било је неколико дана доброг ветра у Боки имам и неки видео али не знам да поставим , све у свему Бока је много лепа али у овом свету је увек важнији профит од чувања природе и здравог живота . imagepic upload20mb image hostingimage hosting services

LSI:
На једној слици видех натпис „starboard“ па ме то повукло да мало обновимо знање или да помогнемо онима који се нису срели с овим изразом.

Дакле, ако некад, читајући текстове на енглеском наиђете на израз „starboard side“или израз “port side“ онда треба да знате да то значи следеће:
Starboard side – десна страна, гледано с брода од крме ка прамцу у правцу кретања.
Port side – лева страна, гледано с брода од крме ка прамцу у правцу кретања.

Изрази су ушли у праксу још у време када се бродовима, уместо централно постављеним кормилом,  управљало дугим веслима која су, зато што су људи већином били дешњаци, била постављена на десном боку брода.
У луку се улазило тако да пристан буде с леве стране ради лакшег управљања и истовара.

Уместо израза „port side“ раније је у употреби био израз: „larboard“ који потиче из средњеенглеског „ladeboard“ што одговара изразу: „load“ – товар, истовар. Са те стране су утоварани и истоварани терети са брода.
Међутим, како је израз „larboard“ звучао слично изразу „starboard“ команда Краљевске Морнарице је 1844. године издала наредбу да се користи израз „port“ како не би долазило до забуна код морнара.

Ноћу се “port side“ – лева страна означава црвеним светлом, а „starboard side“ – десна означава се зеленим светлом како би се избегли судари.
По међународним правилима, брод који наилази с леве стране мора уступити првенство броду који му наилази с десне стране. У пракси, брод који уступа првенство треба да обиђе брод који има првенство иза његове крме.

Постоји један израз на енглеском који преведен гласи овако: „Ако се с десна појави црвено светло, твоја је дужност да се уклониш. Зелено на зелено, црвено на црвено је безбедно, само напред.“
Или: „Вози Мишко!“ – што би ми рекли.

Mornar u kanalu:
Za one koji jedre kada su na "starboard side" desne uzde a na"port side " leve uzde .

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju