Nautika opšta... > Nautički priručnik
Kako pronaci i izvuci cep rezervoara koji je upao u reku.
marke:
Pozdrav svima. hi
Moj sin je slucajno ispustio cep od Yamahinog rezervoara u dunavac odmah iza motora na usidrenom camcu. oops kuku
kako u Dunavcu voda ne tece, mislim da je negde tu na dnu ispod mesta gde je upao.
Na cepu je i merac goriva sa plovkom i spiralicom od zice i oduskom za vazduh pa mozda mogu da ga podignem magentom na konopcu ako je zica od gvozdja, mada mislim da nije, posto ne rdja. no125
Zna li neko da li magnet privlaci taj merac goriva ili ako ne da probam da ga izgrabuljam "mackom"? sha
Kapetan:
magnet privlaci gvozdje, nikl i kobalt.. po meni bilo koji magnet ce da nadje taj cep ...
drugi problem je sto ce da privuce sve redom od tih materijala a nalazi se na dnu ...
ako se igras sa magnetom uzmi JAK magnet, najbolje neodimijum .. ali je skup ... mozda je najbolje da uzmes stari zvucnik (sto veci to bolji) i da ga spustas i dizes u pravoj liniji ... moze se desiti da sa provlacenjem provuces poklopac dalje od zone u kojoj je ... ako podizanje ne upali ostaje ti samo provlacenje :(
nikako ne koristi slab magnet samo ces napraviti vecu glupost ...
a znam da volis pa ti ostavljam ovaj link da imas veceras scim da se zanimas http://www.rare-earth-magnets.com/pull-force-calculator
(po meni zvucnik je klasican disk :) ) ... cep po meni ima 50 -60 grama
tule:
Prosle godine prilikom zamene ulja na Yamahi na vezu u marini "Lepi Mika" prilikom vracanja sipke za merenje kolice ulja
ista mi ispadne u vodu. Zamolim Iku, vlasnika marine, i on mi da dosta jak magnet. Vezem ga za kanap i pocnem da
"nabadam" spustim, dignem, pomerim, spustim, dignem, pomerim i vec posle par pokusaja osetim blag udarac u magnet.
Mislim da na meracu goriva ima dosta gvozdja, pretpostavljam ne manje od sipke za merenje nivoa ulja, i da bi magnet
bio bolja metoda od grabuljanja, jedino bi to trebalo obaviti blagovremeno jer je na dnu dosta zitkog mulja.
Kapetan:
pa u roku od 3-4 dana maximum .. taj cep nije tezak ... neke teze stvari odu za sat vremena u mulj i onda dovidjenja ...
marke:
Hvala svima, znam da magnet moze da uradi posao ako ima magnetnih materijala samo nisam siguran da li su delovi na cepu magnetni ili neka legura aluminijuma ili slicno.
Ako nije magnetni materijal a teskim magnetom ga potabam samo cu ga dublje ugurati u mulj.
Ima li takav cep da se kupi zasebno, negde kod nas?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju