E, ovako treba... > Brodogradnja

Planovi za izgradnju čamca sa gliserskim dnom, do 4,50

<< < (2/2)

BORA-D.T.D.:
Cestitam. Jako lep dizajn i rekao bih, originalan. Da li si radio i hidraulicke proracune parametara plovidbe kao i kostruktivne proracune za razlicite vrste materijala? Ako je ovaj dizajn plod sprovedenih testova na softveru sa kojim radis onda je ovaj projekat zreo za komercijalizaciju. Mislim da nasi nauticari zasluzuju jedan dobar domaci projekat za samogradnju camca sa gliserskim koritom.
Jedno pitanje: na prvoj slici (pogled od dole) vidi se da je zadnja polovina camca u centralnom delu sa ravnim dnom. Zasto se to ne vidi na desnom crtetezu poprecnoh profila na poslednjoj slici?

Zoran T:
Da naravno da sam racunao...sto se brzine tice koristio sa sitkovski metodu sa motorom od oko 40kg i dve osobe po 80 i tezina camca ima tenziju da vec sa 12-14kmh izglisirava i glisira...to mu se uklapa i sa froudevim brojem...konkretno 9,9 na 5000-5500rpm sa jednom osobom oko 25kmh...uz jedan mali dodatak na tabanu i 30+kmh???...za jace motore nisam nista racunao nema potrebe...konstrukcija je klasivcna drvena sa oplatom od spera 8mm sa 2-3poliestera preko...moze i opcija kao i stich&glue sa debljim sperom i jedan sloj tkanja i epoksi...za al bi morao da prepravljam malo krojne liste i konstrukciju zbog manjih dimenzija tabli i onih ivica na secici tkz sprayrails...bez njh i do -20%brzine manje....na zadnjoj slici odozdo poprecni preseci tj rebra su prikazani kao poglef s pramca do polovine(desna slicica) i pogled s krme do polovine camca...losa je rezolucija...to i jeste plan orebrenja...ispod je i jedan pdf gde je unutrasnjos malo pojednostavljena...mislim da sve staje na 5 tabli spera i 5-6 dasaka...

BORA-D.T.D.:
O.K. Zorane.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju