Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
Примена закона на српски начин - најновији "бисер" Министарства саобраћаја
Kapetan:
5 godina sam trazio gradjevinsku dozvolu , na razne papire i misljenja otislo je bar 3-4000 evra... sve je regularno bilo , ali nisam hteo da potplacujem i je*ase me 5 godina... naravno da nista nisam uspeo da zavrsim a posto imam 4oro dece i ne zelim da su bez krova nad glavom , sad zidam na crno
jedrilicu sam 3-4 godine registrovao bez motora, zadnjih godinu dana je nisam ni regsitrovao ...niti nameravam ...
Cetiri Osmeha sam MOLIO kapetaniju da me registruje, dopisivao se sa carinom (ko hoce moze da dobije prepisku) ... Ej molio drzavu da joj platim porez carinu i sve ostalo da im uplatim 3000 evra za te stvari (mmoja procena) , ali da mogu sa ponosom da vijem SRPSKU ZASTAVU u mediteranu ... e ali posto nisam potplacivao onda ne moze.....
sad ovo sa dingijem ...
da ne pricamo da redovno placam , poreze, komunailije, tv pretplatu i sto drugih stvari ... a onda neko dodje i kaze da sam bio budala i da ovima sto nisuplacali sve se oprasta , u ime glasova na izborima....
zadnje vreme placam samo ono sto iskljucuju ... a i to gledam da nadjem alternativu ...
petar_kozic:
Lazo,
načukao sam i ja mail ovima iz Ministarstva. Videćemo da li će nešto da nam odgovore.
markus:
Lazo,
Sve što si ti, a i svi drugi rekli u vezi naših zakona, administracije, izborima i strankama je na mestu, i moguće promene zavise od nas samih i naših shvatanja i političkih opredelenja. Tu kao grupa pojedinaca ne možemo ništa da menjamo. Ali da smo udruženi i registrovani kao Udruženje, ili Pokret, ili Savez, imali bi veće šanse da nešto pokrenemo ili menjamo. Nije isto kada ti ili pera kozić (ili bilo ko od nas) šalje mejlove ili dopise Kapetaniji ili Ministarstvu, ili kada to uradi registrovano Udruženje. Naravno, to ne znači da će neke stvari odmah biti rešene, ali u svakom slučaju šanse su ipak veće nego kod pojedinačnih zahteva.
Na ovom i na drugim nautičkim sajtovima ta ideja se provlači duže vreme, ali nikako da neko pokrenetu inicijativu, i da konkretno vidimo šta možemo da uradimo. Mislim da nas ima dovoljno, i po kvantitetu i po kvalitetu da tako nešto realizujemo.
Ti si Lazo očigledno čovek blizak materiji Zakona i Propisa, i ako se u načelu slažeš sa ovim, malo istraži šta je sve potrebno da se krene sa ovim, pa da onda to promovišemo na svim sajtovima i grupama.
Naravno, ako postoji podrška baze, što bi rekli naši političari. Jedno je za sada sigurno, niko nas neće bolje zastupati od nas samih. 55555
LSI:
Маркусе,
Када сам 2009. године "открио" овај наш сајт и форум, био сам међу онима који су предлагали и подржавали идеју формирања Групе грађана "Моја лађа".
У то време, био је са нама и наш пријатељ Барба, који се одавно више не јавља. Али тада је био веома активан и спреман "да се подметне и да повуче". Колико се сећам, урадио је и предлог статута, а стигли смо и до своте новца коју бисмо морали да обезбедимо за неометан рад, за плаћање такси, књиговодствене потребе и сл. ствари. Колико се сећам, супруга нашег покојног пријатеља Ике била је спремна да за минималну накнаду води књиговодство...
Али као што рекох, кад смо стигли до тога да треба издвојити неке паре за рад удружења (а радило се о учешћу од око 20 евра годишњ, док су неки у то време били спремни да дају и 30 и 50, само да удружење проради), показало се да нас је било недовољно спремних да ставимо руку у џеп и из њега нешто извучемо.
Одавно нисам прегелдао ту тему (не волим да се враћам нашим неуспесима!) али мислим да је још увек све на овом линку: http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,792.msg11142.html#msg11142.
И да, слажем се да само удружени можемо да будемо гласнији, гласни довољно да нас неко чује.
Само то може у оваквој земљи да да неки резултат.
Ево једног примера:
Знате да је у току смањење броја запослених у јавном сектору. Е, у једној организацији, у Заводу за заштиту историјских споменика (не знам тачно у ком сектору и у којој једниници) требало је да један фотограф остане без посла.
И шта се догодило?
Стицајем околности, тај фотограф је члан удружења професионалних фотографа (не знам тачан назив удружења) и то удружење је доставило приговор на одлуку да њихов колега остане без посла.
На крају, одлука је повучена, фотограф је остао у радном односу, а без посла је остао један дипломирани историчар!
Ко му је крив кад историчари немају своје удружење и он не може да докаже да је неопходан Заводу за заштиту историјиских споменика. Сада Завод има професионалног фотографа који ће професионално снимити оно што дипломирани историчари (који су срећним стицајем околности остали у радном односу) назначе као нешто што има важност и што треба штитити...
markus:
LSI,
pročitao sam veći deo teme iz 2009 godine (početak nešto sredine i kraj), početak odličan, ali nažalost ispalo je kako je ispalo. Ali od tada je proteklo dosta vode ovim našim rekama, vremena su očito sve teža i bez izgleda da će skoro biti bolje. Moguće je da su se i shvatanja o osnivanju jednog takvog Udruženja promenila, i da je vreme da se ponovo proba sa tom inicijativom.
Moj predlog je da za početak naš Kapetan postavi na Forum anketu o potrebi osnivanja "Udruženje nautičara Srbije" (ili nešto slično). Istu anketu možemo postaviti i na ostalim Forumima, pa da vidimo kako će narod reagovati. Hajde da probamo.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju