E, ovako treba... > Vanbrodski motori

Дилема: четворотактни или двотактни аутолуб?

(1/22) > >>

LSI:
Писано је овде на форуму раније о разним моторима, а постоји и једна тема у којој нам је Кемппи писао о томе како је имао муке с подешавањем његовог мотора Јамаха 25 КС аутолуб.

Ја о овим моторима нисам знао готово ништа до јуче и нисам их узимао у разматрање кад сам у последње време размишљао о мотору који би требало да купим.

Међутим, јуче, после разговора с господином Ратком из Галија наутике са Аде - озбиљно сам се замислио.

Разлика у цени мотора аутолуб мотора и четворотактног мотора исте снаге је између 800 и 1.000 евра, зависно од старости и стања!

Рачунао сам нешто - за те паре, имајући у виду време које могу да одвојим за изласке на воду, могао бих да купим горива за наредних 30 година (добро, кад одем у пензију за пар година, вероватно ћу моћи и више да будем на води - хајде, нека буде за наредних 20 година).

Зато сам одлучио да овде поставим питање оправданости куповине таквог мотора.

Мене занима мотор снаге 20-25 КС.

Видео сам да их има са ознакама Јамаха и Сузуки - да ли их још неко ради?

Обзиром да се у свету све више користе четворотактни и да се то правда мањим негативним утицајем на природну средину, да ли се зна какав је утицај ових аутолуб мотора?

Кажу да је потрошња горива двотактних аутолуб мотора знатно већа од потрошње четворотактних мотора, посебно од оних са ињекционим убризгавањем.

Знам да се сад раде нове генерације двотактних (као што су е-тек мотори типа Евинруд) које су и ефикасније од четворотактних и економичније (не мислим на цену при набавци - чујем да су скупи као ђаво).

Да ли се мотори с аутолуб системом још производе или је та технологија ипак технологија прошлости?

Има ли неко на нашем форуму ко има искуства с овим моторима, ко би то искуство поделио са свима нама?

njegos68:
 Lazo,ustaljeno je neko nepisano pravilo,da ljudi koji plove preko 100 sati godišnje,obavezno kupuju četvorotaktne motore,zbog uštede u gorivu...Sa druge strane,ko provodi u plovidbi manje od te cifre ,onda dvotaktni..pisalo se ovdje na forumu dosta o tome...Predpostavljam ,da pripadaš ovoj grupi ispod sto sati?Ako je tako ,onda neki dobar autolube sa tri klipa i uživaj...!  25648

LSI:

--- Citat: njegos68  05, 02, 2016, 07:47:59 pre podne --- Lazo,ustaljeno je neko nepisano pravilo,da ljudi koji plove preko 100 sati godišnje,obavezno kupuju četvorotaktne motore,zbog uštede u gorivu...Sa druge strane,ko provodi u plovidbi manje od te cifre ,onda dvotaktni..pisalo se ovdje na forumu dosta o tome...Predpostavljam ,da pripadaš ovoj grupi ispod sto sati?Ako je tako ,onda neki dobar autolube sa tri klipa i uživaj...!  25648

--- Kraj citata ---

Његоше,
Кад први пут достигнем 100 сати на води у једној години, бићеш мој гост. Не питам шта једеш и пијеш!
(Мада, боље ти једи и пиј, не чекај на мене; што је сигурно, сигурно!)

Zoran Marinković:
 114

Prko nekih veza ubedio sam ....jednog lika .......koji će biti tebi i meni sponzor u gorivu..
.

Oteraćemo ga u BANKROT..... hvauWJRFKLADSHF kuku stri

njegos68:
 Lazo,onda izbriši dilemi i traži isključivo Yamahu autolube sa tri klipa::.Slušao sam samo dobro o tim motorima, ai sam sam sam vlasni jednog takvog već par godina...To su najbolji dvotaktni motori ikad proizvedeni... Samo obrati pažnju da bude očuvan primerak,da ga nije neki ribar vozao po čitav dan i da ima više hiljada radnih sati...Inače mislim da se ti motori još uvjek proizvode..

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju