E, ovako treba... > NAUTIČKA DISKUSIJA

Stitch & Glue - samogradnja

<< < (5/6) > >>

MiletaStamat:
Čitajući vaše komentare o gradnji drvenih čamaca , vratili ste me u detinjstvo, kada sam ocu pomagao da pravi takve čamce. To su oni koji su šiljati sa obe strane pogon im je bio ljudska snaga i dvokrako veslo, ni sad ne znam kako se tačno stručno zovu, za nas je to bio jednostavno čamac :). Odrastao sam vozeći se i veslajući na njima. Evo jednog ali slikano pre par godina na Plavskom Jezeru, tek da me želja mine, ovom nedostaje patos od letava, da se ne bi gazilo direktno po podu :)

Zoran T:

--- Citat: da se čovek pita  20, 01, 2016, 10:04:06 pre podne ---Čitajući vaše komentare o gradnji drvenih čamaca , vratili ste me u detinjstvo, kada sam ocu pomagao da pravi takve čamce. To su oni koji su šiljati sa obe strane pogon im je bio ljudska snaga i dvokrako veslo, ni sad ne znam kako se tačno stručno zovu, za nas je to bio jednostavno čamac :). Odrastao sam vozeći se i veslajući na njima. Evo jednog ali slikano pre par godina na Plavskom Jezeru, tek da me želja mine, ovom nedostaje patos od letava, da se ne bi gazilo direktno po podu :)

--- Kraj citata ---
Garant da ih ima i dan danas i to bez poliestera bez epoksija bez poluretana....itd i ostalih NASA tehnika i tehnologija

MiletaStamat:
Ima ih sigurno, čujem da u mom rodnom mestu ima još par starih majstora koji ih savršeno prave. Nisam siguran da li još ima dobrih majstora da izaberu savršenu dasku, vreme seče i druge male tajne koje su nekada stari znali. Sećam se da smo mi u porodici imali  jedan čamac koji je korišćen 16 godina, kap vode nije propuštao, a nije mazan nikakvim epoksima ili nečim sličnim, čisto drvo, stranice su samo farbane u želenu boju obično zelena ili plava.

ladjaVlajko:
Nije svejedno kod odabira drveta. Pa ni svaki hrast nije isti. Idi-vidi

MiletaStamat:
Naravno da je odabir drveta važan. Svedok sam bio da neki čamci propadnu za par godina, jednostavno drvo istrune, dok neki traju desetak godina i ništa. Znali su naši stari majstori da odaberu. Inače gledam malo ove klipove, lepo ovaj majstor sve objašnjava, mada samo mogu gledat vizuelno ne znam jezik pa ne razumem, u svakom slučaju i iz snimka ko hoće da se tim bavi može dosta shvatiti.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju