Nautika opšta... > Nautičke reportaže

Prvi put na Đerdap

(1/4) > >>

zankiki:
Poštovane kolege nautičari,

naša mala ekspedicija se pre nekoliko dana vratila sa puta U Đerdapsku klisuru. Odlučio sam da izveštaj postavim na dva nautička foruma koja najviše posećujem, pošto su neki kao ja svuda, a drugi su opet samo ovde i samo tamo. A usput sam sreo razne, i poznate i nepoznate, i svi su mi pomogli svojim društvom i savetima.

Ja sam izveštaj pisao skoro svakodnevno, u vidu dnevniku, na mom matičnom forumu koji nije nautički (www.feeder.rs). Sada ću sve to lagano da kopiram, ali ću da ubacujem i slike. Ovo je veliki posao, jer je Jasna napravila 1200 slika koje treba pregledati i postaviti najzanimljivije. No, krenimo redom i lagano.

BTW, zbog pisanja izveštaja na drugom forumu, tu i tamo se pominju neki ljudi koji Vama nisu poznati. Šta da se radi. Malo me mrzi da sve sada slažem, ali ove izveštaje i sam kasnije volim da pročitam....

zankiki:
11/07/2015

Sat zvoni u 5. Uf... Za ovakve stvari mi nikad nije tesko da ustanem, ali sinocne pakovanje i leganje posle ponoci su uzeli svoje. No bilo kako bilo, negde oko pola 7 smo upalili motor i lagano isplovljavamo iz marine Dunavac na ribarskom ostrvu. Sva tenzija koja je postojala pri pakovanju nestaje. Sta smo zaboravili - zaboravili smo. Sada je gotovo. Spustamo se na laganom gasu niz poznate predele. Strand, marina kod Danubiusa. Konstatujemo da je Kiki jos na vezu i da nije isplovio na poznato mesto gde smo skoro svaki vikend. Nema veze, uskoro ce. Oficirac, Sremski Karlovci, Cortanovci. Sve predeli do kojih cesto idemo, i do kojih nam treba dosta vremena, kad idemo na vikend izlete. Eto kako je vreme relativno. Sada, kada imamo pred nama 16 dana plovidbe, i udaljenu destinaciju, nekako sve to prolazi za cas. Most kod Beske, Krcedinska ada... Destinacija je Tisa.

Ulazimo u Tisu svega 500 metara, i na sidru se malo kupamo i odmaramo. Dok smo u vodi pored naz prolazi preko 20 brodica, mahom sa BG oznakama. Nesto sam propustio, nemam pojma o kojoj se regati radi. U vodi sam pa ne mogu da ih uslikam, a ima bas zanimljivih brodica.

Nastavljamo dalje, prolazimo Belegis. Pesak je napolju, ceo sprud. Uteftereno jos jedno mesto gde treba svratiti u povratku. Mada, toliko lepih mesta vidimo, da ce nam za nazad trebati jos jedan godisnji. Svracamo na ostrvo kod novog mosta za Borcu, jer nam tamo trenutno boravi prijatelj sa svojim brodom. Provodimo lepo popodne, i 2 sata pred mrak krecemo dalje. Cilj su male vode - hocemo da danas preplovimo sto vise, i sto pre stignemo do Srebrnog jezera. Dalje vec mozemo kako hocemo.

Kao sto nam je kolega MishaD sa nauticarskih foruma lepo rekao, ulaz u male vode sa desne strane, 3 metra dubine na ulazu. Uvek mi je malo frka kad ulazim u nepoznati dunavac, ume da bude sprudova i plicaka. Hocemo da parkiramo uz ostrvo, i na karti vidim pri sredini jednu spoljnu krivinu gde je i dubina sigurno veca. Plovimo lagano na leru kroz dunavac, koji je stvarno prelep. Taman tu gde smo planirali da stanemo srecemo poznato lice - Aka je vec na sidru. Silazimo malo nize, koliko je kulturno da ga ne remetimo svojim prisustvom, moja umorna posada odmah leze, a meni se ne da. Toliko je lepo da jos malo sedim na terasi i citam knjigu, ali e uspevam dugo. A u dunavcu tisina, kao retko gde. Ni talasica, ni zvuka.... zzzzzzz

Prolazimo Karlovce

Stižemo do Beške

Usput se zanimamo florom i faunom

Tisa - gomila nekih brodića, Jasna je ipak slikala dok sam se kupao

Tisa - još brodića

Ona tamo a mi vamo

Sa Mikšom na ostrvima kod Kineskog mosta, lepo popodne i lepo mesto

Predveče prolazimo Lido

Srećemo neke čudne sprave

I stižemo na male vode

Dok moji vole da upale TV, ja uglavnom ovako završavam dan

zankiki:
12/07/2015

Kada smo sinoc pristajali na sidro za spavanje, doviknuo sam Aki u prolazu da cemo ujutru da pijemo kafu. Kako po navici ustajem rano, nisam hteo da budim i njega, strpljivo sam sacekao do pola 8 da mu pustim sms. Nema odgovora. Kako ni na brodu nisam video znake zivota, mi smo doruckovali, popili kafu, kupali se... Oko 10 dobijam odgovor od ranoranioca, da ce da dodje po nas. Kako smo vec hteli da krenemo, svratili smo na "kratko". Jedna rakija, druga, treca... Nadam se da mi domacin nije broja, jer ja nisam. Samo cu reci da smo krenuli nesto iza podneva. Svracamo na Moravu na kupanje i u Kostolac na spavanje.

Ujutru prolazimo Smederevsku adu, svratićemo u povratku

Skalamerija

Ulazimo u Moravu

Priroda je prelepa

Jedna umetnička

Gledamo Noleta, uzima titulu!!!

Isplovljavamo, idemo dalje, Kostolac je cilj

Srećemo razna čudovišta

Dok sunce pada, veče lagano stiže

...

Stižemo u Kostolački dunavac

Prelepi zalasci sunca, ali ja ipak više volim izlaske

Sidro bačeno, možemo na spavanje!

zankiki:
13/07/2015

Nesto pred jutro, Jasna me budi. Nesto pisti! Pa iskljuci ga sta god da je... Ustajem da vidim sta se desava, i vidim da pisti sonar koji sam zaboravio da iskljucim. Podesen je da me upozorava ako dubina padne a manje od 2 metra pod kobilicom (posto je sonda u dnu kobilice, realno oko 2.7 metara). Kada smo se namestili u Kostolackom dunavcu za spavanje, dubina je bila nesto preko 2 metra, i na sonar sam potpuno zaboravio. Da li je pala voda, ili nas je vetar gurnuo u malo plice ne znam, ali eto...

Kako je vec svitalo, i nije mi se vise spavalo, odlucujem nastaviti put. Kad smo krenuli, Jasna takodje ustaje, naravno, sa fotoaparatom. Napravila je neke izvanredne slike dok prolazimo pored ade Zilave, Cibuklije, Rama... Iako je jutro mirno i bez vetra, kod Rama pocinje i vetar i talasi. Duva juzni vetar i u desni bok dobijamo solidne talase, ali daleko od bilo cega zabrinjevajuceg. Prolazimo Ram, i krecemo juzno prema Zatonju, gde nam talasi idu u pramac, i imaju sigurno pola metra, ali opet, nista zabrinjavajuce. Mogu samo da zamislim kako izgleda kad se ovde stvarno razduva kada je ovako po mirnom danu. Stizemo na Srebrno Jezero, nalazimo mesto u marini i idemo u obilazak. Usput srecem kolegu nauticara Zorana, koji je tu sa svojom jedrilicom.

U fotoaparatu su odlicne slike, bez kojih kapiram da ovaj dnevnik i nije nesto. Medjutim, trenutno mi je komplikovano da ih prebacujem u laptop, uploadujem preko mobilne mreze i ostalo. Time cu se pozabaviti kad se vratimo.

Posle obilaska, Zoran predlaze da malo jedrimo, iako se vetar bas razduvao u toku dana. Zoran ladan ko spricer, a ja vise puta siguran da se prevrcemo. Bio mi je to prvi put na jedrilici, i neverovatno je iskustvo kad se onako nagne na stranu. Posle smo se druzili i kod mene i kod njega, malo mi je pricao o putu koji me ceka kroz klisuru, gde, sta, kako...

Najbolja stvar kod ovakvih putovanja je sto se planovi sa pocetka menjaju u hodu. Drugi dan smo planirali da krenem rano sa Malih voda, a krenuli smo popodne. Planirali smo da se zadrzimo dan na Srebrnom jezeru, ali smo sinoc doneli odluku - ostajemo i sutra... Tako da, evo, probudio sam se, pijem rakiju, kuckam dnevnik i danas ne plovim!

Jutro iznad Žilave

...

I sunce izlazi

Stiže nam i bela ladja

...

...

Prelepo jutro... Nažalst kratko traje i brzo je dan!

Zbog ovakvih trenutaka vredi ustati rano

...

Sunce se diže, a mi nastavljamo

Opet neka čudovišta

Panjevi ispod Čibuklije... Jadan onaj ko ovde zaluta noću ili po oluji!

Dolazimo do Rama

I prolazimo....

Rumunija je preko... Trenutak da izbacimo zastavu

Kod Zatonja naravno talasi...

Što ribare ne ometa... Ima ih na svakom koraku.

Stižemo na Srebrno jezero

Srećemo neke poznate ljude

Isprobavamo neke nove stvari

A uveče koristimo to što smo u civilizaciji

broker975fx:
Hvala za reportazu, to je uvek lepo procitati, destinacija je poznata ali trenutak i utisak uvek drugaciji, cekamo dalje

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju