Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Paznja kod pazarenja opreme u Segedinu

(1/7) > >>

cheda:
Madjari su poceli sve vise i vise da naplacuju neku "proviziju"  kada kupite robu... pa se vratite po porez.

U vise prodavnica mi se desilo... a poslednja je u jednoj prodavnici nauticke robe. (Ne bih da im pravim reklamu... )

Svakako obratite paznju.

Malo je bezobrazno da vas niko ne upozori pri kupovini da ce naplatiti 5% i to bez ikakvog papira... (citaj jednostavno vam dati 5% manje)

Kako je porasla kupovina u Segedinu, verujem da su Madjari resili da malo vise zarade na tome... Obratite paznju...  kuku

P.S. Da dodam da je krenula valuta nesto da im jaca... pa ako neko pored svega ovoga i dalje nadje nesto za kupiti... racunajte i na promenu kursa... Npr oko 15og Januara ove godine je 1€ iznosio oko 317 HUF a ovih dana je oko 300 HUF, sto je dodatnih 5%  roll4

Zole:
ako može adresa te prodavnice nautičke opreme u Segedinu

Kapetan:

--- Citat: Zole  22, 03, 2015, 19:51:21 posle podne ---ako može adresa te prodavnice nautičke opreme u Segedinu

--- Kraj citata ---

ja sam pred novu isao u Szeged nakupovao robe i vratili pdv bez provizije  ... idem u narednih 2-3 nedelje ponovo pa cu proveriti ...
obicno vracam PDV ili dirto u radnji ili u menjacnici (Tesco, Auchen, Metro...)

usteda na tehnici (teveizori i sl.) sa povratom poreza i ako vas nasi ne drkaju na grani je oko 30-50% u odnosu na nase cene... put sa putarinama do szegeda 50 evra... ujedno ko ide mora da znas da mora da napravi racun od 51.000 forinti (tako nesto ) ali sve na jednom racunu ... naravno moze 5 racuna sa iznosima preko 51.000 forinti ali ne moze 3 racuna pa u ukupnom zbiru 51.000...

LSI:
Можда није од велике користи али може да вас поштеди непријатности ово што ћу вам написати.

Пре више година, када је почело враћање "афе" (тог њиховог пореза) у једном супермаркету купили смо десетине различитих производа (у то време куповали смо храну па можете да претпоставите колико је ариткала било у рачуну - 100 г овога, 250 г онога, 300 г онога, 10 комада овога и тд.).

Рачун је био преко 50.000 форинти и остварили смо право на повраћај пореза али...

Тек на граници схватили смо процедуру.
Да  би порез био враћен, царински службеници морају да ураде извозна царинска документа!
Када је службеник видео наш рачун са десетинама ставки прво се бесно издерао на нас (није нас увредило јер нисмо ништа разумели!) а онда нас је послао у страну да сачекамо... Мислили смо да нас завитлава и да очекује да му дамо "наруквицу" (то је тих 90-тих година било сасвим уобичајено).

У ствари, чекали смо да нађе времена да направи извозну декларацију у коју је морао да унесе сваку ставку са рачуна, да упише царински тарифни број, вредност и тд.
Поступак је трајао неколико сати (више од два и по) и већ сам хтео да одем без папира али ... јок! Кад једном уђете у "машину", нема назад. Он је почео извозни поступак и морао је да га заврши.

Не знам да ли је и сада исти поступак и не желим никог да уплашим али скрећем пажњу како се не бисте непријатно изненадили и да вам не преседну путовање и куповина. Ако купите само пар ствари, то би могло брзо да се заврши али ако накупујете море ситница... 

Ето, ја написах како сам ја прошао и шта сам доживео, а ви - како хоћете. Срећно вам било.

zoki novus:
Zasto bi neko uopste trpeo to maltreetiranje od madjara? Jer koliko god da ja njih ne volim oni nas mrze jos vise i trude se da to pokazu na svakom koraku. Ima kackavalja i u Pirotu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju