Pozdrav Milivoju i svim kolegama nautičarima

Bojanov BAS ima deplasmansko korito(ako se ne varam), a tvoj Elan je glisersko korito sa značajno kraćom vodenom linijom od Bojanovog. Velika je razlika i Srsa te zato savetuje i prenosi iskustvo iz prve ruke, sa kojim se slažem. Imao sam i ja gliserska korita i sa njima je problem što zahtevaju određenu snagu da bi plovili u režimu u kom su najekonomičniji - gliserskom. Ako imaš samo 5 konja manje, džabe sve, tvoje korito će na punom gasu da diže talase a ti ćeš ići neosetno brže nego sa pola gasa kad ne pravi talase i ide tom brzinom koju sad imaš u optimalnom/ekonomičnom režimu.
Ta ekonomična brzina zavisi i od dužine vodene linije, oblika korita, pisano je često po forumu o tome.
U tvom slučaju, činjenica je da tebi nije neophodna Yamaha 9.9HT jer nemaš veliko i teško plovilo, već bi isti posao radila i obična 9.9. Možda bi na punom gasu dobijao malo na brzini sa običnom yamahom, ali to je minimalno, pretpostavljam oko 1-2kmh. Ono što bi trebao da razmotriš je možda motor od 20 konja, ako ne želiš da uzimaš veliki motor od 60+ konja sa kojim bi glisirao.
Sa 20hp bi dobio to da ploviš istom brzinom kao sad, eventualno malo brže, ali na mnogo nižim obrtajima, što bi plovidbu činilo sigurno prijatnijom. Potrošnja bi i dalje ostala niska.
Za kraj, daću ti još jedan primer iz svog iskustva sa čamcem Tiger Shark.
Dimenzije 4,3m x 1,7m, trimaransko glisersko korito sa malom kabinom, težina praznog čamca 210kg.
Na njemu sam imao motor Johnson 15hp, a optimalna snaga za taj čamac je bila predviđena na 25hp. Sa tih 15 konja, ja sam mogao da glisiram ali sam, bez ikoga i bez teških stvari

U gliserskom režimu sam imao brzinu oko 22kmh na stajaćoj vodi. Čim se naruši trim, ili visina motora, nakupe se alge na dnu, ja više ne mogu da izglisiram i sa punim gasom pravim talase i idem max 12-13kmh. To se isto dešava i ako je sve čisto, a ja dodam jednu osobu na čamac, opet moja maksimalna brzina dolazi na nekih 12kmh, a trošim mnogo goriva i pravim talase :)
U tom režimu, to što daješ gasa preko pola je uzaludno, bukvalno pretvaraš gorivo u talase i ne dobijaš mnogo na brzini, što bi rekao Terca

Pretpostavljam da bi sa tom optimalnom snagom od 25hp, Tiger Shark i dalje glisirao sa dve ili tri osobe ali pod uslovom da su težine dobro raspoređene na koritu.