Nautika opšta... > Zakoni i Propisi
NOVA DOZVOLA
Zoran:
Posto se kod nas svasta prica,napisao sam pismo ministarstvu za saobracaj,pa koga
ne mrzi neka procita.
Postovani u Ministarstvu
Molim Vas da mi odgovorite na jedno,za mene vazno pitanje.
Imam polozeno za Upravljaca camca na reci i moru.To sam polozio
u vreme Jugoslavi.Hiljadudevetstoosamdeset i neke godine.
Moje pitanje se sastoju u vezi toga sto sam cuo da se sprema-
te da nam menjate te dozvole,a ujedno i da nam uskratite vazenje do-
zvole i na moru ? Pa me interesuje,na osnovu cega Vi to dajete sebi
pravo da nam ukinete nase steceno pravo.Razumeo bi da se to odno-
si na dozvole stecene posle raspada Jugoslavije,mada bi i to bilo vrlo
diskutabilno.
Sa postovanjem Zoran Kovacevic.
PS.Voleo bi da verujem da je to samo previd.
I Odgovor koji sam dobio :
Поштовани,
Сходно Вашем питању, достављеног мејлом од 30.10.2014. године, у вези дозволе за управљање чамцем, обавештавамо о следећем:
Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре донело је Правилник о условима које морају да испуњавају лица за управљање чамцем, пловећим телом или плутајућим објектом, програму и начину полагања стручног испита, као и обрасцима, садржини, начину издавања и трајања дозволе за управљање („Службени гласник РС“, број 86/14).
Означеним правилником прописано је да чамцем управља лице које је стекло дозволу за управљање чамцем одговарајуће категорије. Прописане су следеће дозволе: дозволе за управљање чамцем категорије А и Б (које су састављене на српском језику) и међународна дозвола за управљача пловилом за рекреацију у складу са одредбама Резолуције Економске комисије Уједињених нацију за Европу број 40 (која је састављена на српском и енглеском језику).
Лицу које је стекло дозволу по прописима који су важили пре доношења означеног правилника издаје се, на лични захтев, дозвола за управљање чамцем на унутрашњим водама без полагања стручног испита.
Такође лице које је по ранијим прописима стекло дозволу по прописима који су били на снази пре доношења означеног правилника могу поднети захтев Лучкој капетанији Београд за издавање међународне дозволе у којој се поред врсте пловила за рекреацију, назначују и воде за које се дозвола издаје (унутрашње воде, односно за приобално море). Међународна дозвола се издаје без полагања додатног стручног испита и издаваће се од 1. маја 2015. године.
С поштовањем,
Jelena Sofrić
dipl. pravnik
Načelnik Odeljenja za vodni saobraćaj
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Sektor za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe
Nemanjina 22-26
zorter:
--- Citat: Zoran 06, 10, 2014, 19:08:08 posle podne ---.........
Сходно Вашем питању, достављеног мејлом од 30.10.2014. године, у вези дозволе за управљање чамцем, обавештавамо о следећем:
............
--- Kraj citata ---
Toliko su nepismeni da ni datum ne mogu da napisu tacno!!!
Ili mozda .... ko zna.... ffff
Ljuba:
More dobro je što neće da nas teraju na ponovno polaganje al će zato da nam opletu taksu, mora negde da uzmu koji dinar.
srsa:
Ма узеће сигурно по пар хиљадарки. Ал ако ћемо поштено и ред је да се дозволе мењају и буду једнобразне.
Zoran:
Mani me jednobraznih,kao da do sada nisu.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju