E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
hidraulicne komande za brod
zoki novus:
--- Citat: kacintata 14, 08, 2009, 22:40:34 posle podne ---ako neces da upravljas hidraulikom,odvijes sraf gde se kaci klip na pentu i upravljas rucno.demontaza i montaza traje 10 sekundi.
--- Kraj citata ---
jebiga kad stavis motor na daljinske komande skinuo si rucne
tu onda imas mali problem da budes na dva mesta u isto vreme :)
istestiraj ti to pa da vidimo
inace ti si u belegisu vikendom?
zoki novus:
nemam nikakvo iskustvo sa tim stvarima
a da ti priznam malo me golica... :)
Barba:
Ma nema tu frke, potrebna su samo kvalitetna creva i dobri holenderi. Sobzirom da ovaj sistem nije pod konstantnim pritiskom, sto sam tek sada shvatio, sansa da pukne neko crevo je minimalna, ali verovatno su pancirna creva najbolje resenje cisto kao zastita i od spoljnjeg ostecenja. Mada meni nije jasno koja je prednost ovog sistema ako nema servo pumpu, jer prakticno sila za okretanje je sila iz ruke kao i kod klasicnog telefleksa koji je mnogo laksi za ugradnju.
Sila doduse moze da se znacajno smanji "igranjem" sa precnicima klipova, ali u tom slucaju za koliko smanjis silu, odnosno povecas povrsinu radnog klipa u odnosu na komandni, za toliko povecas hod kormila, pa moze da se desi da za pun okret moras da okrenes kormilo 5 krugova. Sila na novom telefleksu je prakticno nula. Ono sto je sigurno je da ovo nije prefinjen sistem koji ce poceti da glavi pri prvoj pojavi korozije kao u slucaju telefleksa.
Pozz.
SALE NB:
Barba, nisam se zamajavao tehničkim rešenjima, ali sam probao kako radi. Volan se okreće veoma lako, kao u autu sa servom, dosta lakše nego na mom Zeki ( sistem sa sajlama i pužem na volanu). Doduše, bio je nakačen samo Johnson 20, ( isti kao moj, samo kratka čizma, oko 42kg), ali mislim da bi morao biti mnogo teži motor, pa da upravljanje postane neugodno.
Ono što mi se nije preterano dopalo je veliki hod ( 4 kruga), od krajnjeg levo do krajnjeg desno. Je*iga, gliseraš sam, šta ćeš! :taunt:
Verovatno je upravo to što čini upravljanje lakim.
Ja bih na gliseru poželeo direktniji volan, inače, sistemu nisam našao zamerku, lepo radi, lepo i čisto izgleda, ne deluje kao budževina, već kao iz fabrike. :good:
Barba:
U pravu si Sale, povecanje hoda je razlog smanjenja sile, a mozda je u pitanju i prenos zupcanika, sto mu u krajnjem zbiru izadje na isto. Inace kad sam rekao da ovaj sisem nije prefinjen, mislio sam na velicinu radnih delova, a ne da je ovaj sistem budzevina ili da je ruzan. Sistem sa puzom je koliko vidim zabataljen, a novi ultraflex T67 se takodje okrece bez ikakve sile, a kosta 130e, e sad drugo je pitanje njegove trajnosti i kada pocinje da koci i zapinje.
Prednost ovog sistema je i to sto creva mozete da vezete u cvor i da i dalje sve jako dobro radi, sto kod telefleksa nikako nije slucaj. Duplu komandu na flybridge-u mozete da izvedete za mozda dodatnih 50 evra. Nikakva korozija, sneg, led... nece uticati na njegov rad.
Mana je propadanje gumica u aktuatoru, ali ne mozes sve da imas, i mogucnost odvijanja holendera (curenja) usled vibracija.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju