E, ovako treba... > Majstorije i popravke - Uradi sam..
Popravka Elan T401 - potrebni savjeti
djuro:
Dobar dan svima :),
Nedavno sam dobio na poklon ovaj camac i rjesio da ga se okusam u popravci - pa kako ispadne. U timu "majstora" imam jos dva penzionera u srednjim 60-im koja o svemu znaju jos manje od mene ali rade, vole da pecaju i nadaju se da ce projekat uspjeti kako bi bas iz ovog camca, nadamo se za zivota :), lovili ribu. Tako da umjesto ispunjavanja tiketa za kladionicu sada svi imamo novu zanimaciju - opravku camca. Tako smo juce brusili i skidali staru farbu i gelcoat - i danas bolujemo od peckanja prasine jer se nismo bas dobro zastitili :)... E sad imam za vas profesionalce ili one koji sa ovim imate vise iskustva par pitanja:
1. Koliko dugo traje ovo peckanje od poliesterske prasine i treba li cim da mazemo ruke ili ce proci samo do sebe.
2. Koliko ce nam okvirno trebati materijala da ovo opravimo: smole, mata itd. (Cisto da bi mogli da isplaniramo budzet)
3. Ako moze neka sugestija kako da mu najlakse povratimo predjasnji oblik u gornji kraj. Ja sam mislio da mozda zategnemo dve tanje drvene ili aluminijske lajsne po obodu - pa da oko njih onda plastificiramo. Vidio sam na jednom forumu iz Hrvatske to rade sa nekim stiroporom pa oko njega plastificiraju - ali sam opet negde procitao da stiropor treba umotati u aluminijsku foliju da ga ne pojede poliester - ili postoji mozda neki stiropor koji je otporan na smolu? Mozda onaj tvrdji roza za fasade ili je bijeli bolji ili nesto trece?
(Znam treba ja jos dosta da citam , ali brate prodje zivota u citanju :)... ipak praktican savjet je nekad bolji od cijele knjige)
Cinjenice su da ni oni ni ja ne znamo mnogo o nautici ni o camcima ali sam prethodna dva tri meseca iscitavao po netu o tome i pregledao sate joutub-a o popracvi camaca i imam osjecaj da mi mozemo ovo zamazati :). Nije mi namjera da vrijedjam struku niti bilo koga - i citajuci sam se uvjerio koliko je kompleksna ova oblast - ali vidim po svijetu svi nesto mackaju i plove - pa reko sto ne bi i mi :).
Unaprijed hvala svima na savjetima - a ja cu slikati usput kako ovo ide pa cu stavljati ovde.
maverick:
Nedostaje ti dobar dio čamca...ali ajd redom kako bih ja
1. skini taj zadnji dio klupe i dodji do zrcala kojeg sigurno trebas izmjeniti a i to ti je jedini nacin da taj zadnji dio pokrpas kako spada
2.izvadi i dupli pod da mozes sanirati dno i ucvrstiti osnovne dijelove....
3. sto se tice nedostataka na dijelu korita....najlakse ti da uzmes neki tanji materijal i ošalujš s vanjske strane i pokrpas s nekoliko slojeva pa s unutrasnje strane napraviš i preklope...
4. dio nadgradnje koji ti nedostaje...ili da kupis kod nekog tko se bavi s tim ili da napravis debelu lajsnu od hrasta okolo jer nedostaje ti i srednja klupica koja taj čamac drzi na hrpi..
5. nadam se da znas da je sve to puno skuplje u potrosenom materijlu no sto mozes kupiti takav kompletan čamac s registracijom, naravno ako zelis napraviti kako treba...sad ce ti to vjerojatno napisati njih par...mada ima i zadovoljstva ploviti u necemu sto si renovirao sam svojim rukama uz pomoc prijatelja
DuleN:
Au, prijatelju, sa kakvim si se ti poslom uhvatio.... Da li se ovo u opste isplati popravljati i da li se popraviti moze?
LSI:
Проблем ми је како да започнем коментар...
Пре свега, да вас поздравим као новог члана форума - добро дошли.
Како ја видим, ако издржите коментаре који ће уследити и не наљутите се на коментаторе и саветодавце, лепо ћемо се дружити. Из оног што сам видео, видим да ћете нам дати доста материјала за дужи период.
Е сад, да се осврнем на ваш текст.
Читајући га, помислио сам - Сјајно! Ево нових ентузијаста!
А онда видех ваше седе главе и слике чамца...
Куку, људи! Та шта вам је све то требало да почињете? Па ту фали пола чамца, а пола је труло и морате мењати...
Што рече Маверик, за те паре које ћете дати, могли би и добар чамац купити и верујем да бисте јевтиније прошли.
Никад нисам био од оних који би на сваки начин да убију жељу неких мотивисаних људи да нешто ураде својим рукама али мени се чини да је на овом чамцу све у таквом стању да се заиста поставља питање оправданости улагања.
Али ако желите да се забавите, а под забавом подразумевате и оно што вас очекује уз ово што је од чамца остало... бога ми, имаћете забаве преко главе.
Мој савет вам је да се одмах предомислите, скупите мало парица и купите неки чамац који плови (и на њему ћете увек имати нешто да урадите и поправите). Али ако баш хоћете да наставите са овим - желим вам од срца све најбоље и да уживате у сваком плаћеном динару и у свакој капи зноја коју ћете пролити.
zankiki:
Kako neki čamac uopšte dođe u ovakvo stanje? Ipak je to plastika?
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju