Nautika opšta... > Iskustva sa vode

"Znakovi pored puta" ili Kako se snaci u nepoznatim vodama...

<< < (3/3)

Kapetan:

--- Citat: SALE NB  12, 08, 2009, 00:30:56 pre podne --- Zeko, onako natovaren, postiže 43km/h uzvodno i 47km/h nizvodno.

--- Kraj citata ---

pri tim brzinama uopste nije bitno da ides uz obalu ali kada na matici ides 6km na sat a tik uz obalu na dubini od 1,5 metara postignes 8 km .... onda znas da ako mislis da stignes pre mraka i da povecas brzinu 33% onda moras uz obalu gde je plitko, a u tom slucaju moras da se snadjes

drugim recima gornjim postupkom sam ustedeo 2-3 sata voznje i izbegao kisu i oluju , pa ko voli ... a i malo se napregne mozak :)

SALE NB:
Potpuno tačno. Celokupno planiranje puta, odmora i same plovidbe je potpuno različito za deplasmanca, pogotovo uzvodno.
U gliseru (za vreme plovidbe) nikada nećeš doći u situaciju da se osvrćeš ide li neki gurač za tobom, a i nema potrebe za izbegavanjem matice ili onih bukova.
Bukovi su gliseru čak interesantni. Kao kad u BMW-u isključiš ESP i nagaziš prilikom starta, a on ti "ševrda" ispod dupeta!!! :taunt:
Jedino je nezgodan onaj na ulazu u Đerdapsku klisuru, pre onog kazana sa pećinom, tamo kad uđeš kao da si upao u testo. Bukvalno izgubiš
10km/h na 10-tak metara! Neugodan osećaj, kao da te neko povlači sa leđa i ne da ti napred. Čak i motor promeni zvuk, osetiš da se više napreže. Srećom, to traje samo 200-250 metara. :smile:

Kapetan:
ima dule pravo, ja se vracam na jaci motor (25-50 konja) prvom prilikom, resavam trenutno papirologiju da chea regstrujem na firmu onda nema nikakvih problema sa porezima jer firme ne placaju porez na upotrebu i slicne pizdarije...

--- Citat: Dule  20, 01, 2011, 11:49:01 pre podne ---Evo kap... sa starim brodom se uvek kretao par desetina metara od obale... sada na jedra je uglavnom na sred Dunava. Znači... nešto što je projektovano i napravljeno kako treba uliva sigurnost. Više se ne žali na panjeve, stene, talase...

--- Kraj citata ---

samo mala isprvka, nisam se ja zalio na panjeve vec oni na mene :)

STG:

--- Citat: pingvin44  19, 01, 2011, 16:46:51 posle podne ---
--- Citat: SALE NB  12, 08, 2009, 12:01:04 posle podne --- Bukvalno izgubiš
10km/h na 10-tak metara! Neugodan osećaj, kao da te neko povlači sa leđa i ne da ti napred. Čak i motor promeni zvuk, osetiš da se više napreže. Srećom, to traje samo 200-250 metara. :smile:

--- Kraj citata ---
Nesto slicno kao kad secem trag od ukrajinskog guraca a toliko mi blizu njegova krma da samo sto mu elisu ne vidim. Pa imam osecaj ili da ce vpda da pocne da me vrti u krug ili da me povuce nadole. A motor pocne da se gusi kao cetvorka uzvodno...

--- Kraj citata ---
Vise je nego opasno,narocito malim camcem,prilaziti krmi broda u plovidbi,bilo je raznih prica ali ja verujem da mali camac moze da se podvuce krmi,tj propeli direktno.
To je najgori,ali tesko zamisliv scenario.Ipak moguce je da upravljac malog camca izgubi kontrolu,upadne u vodu i za tren zavrsi pod propelom.
Moj savet je sto dalje od radnih brodova...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju