Ribolov > Ribolovačka Čarda - Mesto za kafanske priče
Gde su "Šarani" iznad Novog Sada?
dalibor:
Pozdrav svim pecarošima, a naročito šarandzijama 114!
Pre par godina sam postavio pitanje za Žilavu. Imao sam jaku želju da odem i da se uverim u taj majdan za ribe svih vrsta.
Mnogi ljudi su mi odgovorili pa čak se i povela priča maksimalno ozbiljan za grupni odlazak na ostrvo.
Slali su ljudi dobre volje mape, karte tačno obeležena mesta gde se koja vrsta ribe najbolje javlja i još mnogo drugih korisnih informacija.
Kad sam čuo da su strujaroši opustošili još jedan deo Dunava( Žilavu) izgubio sam volju.
Pošto nemam iskustva na tom delu Dunava, zamolio bi sve pecaroše dobre volje da me upute makar od prilike na cenjenija šaranska mesta.
Misha D:
Pitanje lokacijski opredeljeno iznad Novog Sada, ali Zilava i ostali bolji tereni su mnogo km nizvodnije.
Strujarosa ima svuda ali je njihova uloga u smanjenom ulovu precenjena. Letos sam dva meseca bio na Dunavu u tim delovima oko Zilave i svakog dana na razdaljini od 50tak metara gledao kako lokalni expert upeca iz camca svaki dan po nekoliko sarana 3-5kg menjajuci mesta, bacivsi samo 2-3 sake zita u vodu pre pocetka.
Bez hranjenja dzakovima kukuruza, bez boila i skupe dodatne opreme (signalizatori, rodpodovi, satori i sl.).
Naravno da ima dobre stapove i specijalne arome za valjak na koji peca, ali ima i veliko znanje. A i izdrzljivost, jer kada vecina onih koji pecaju smudja krenu oko 10h kuci, on pocinje i po najvecoj vrucini ostane na Dunavu do 17h.
Toliko je uspesan da mu mozes naruciti svaki dan sarana sa malom sansom da ti ne ispuni zahtev.
ronac:
Mi sarandzije smo cudna sorta,ja po njih dolazim iz Beograda "ispod" N.Sada a ti bi "iznad". thumbup
dalibor:
Ronac nisam plovio dalje od Novog Sada. Imamo želju da ja i moj prijatelj Puć Puć krenemo u predstojećoj sezoni na nekih 15-20 dana.
Mišo zna se ko su i kakvi pecaroši Šaranske ribe. To što ste napisali je sve tačno, to radim i ja ovde na Srednjim vodama.
Natovaren kukuruzom i prekrupom i tajnim špecijama nije mi teško da krenem kada dodje vreme pa da stanem gde mi se dopadne.
Mislim da je ovako mnogo efikasnije.
Znam da svako ljubomorno čuva svoje mesto. Za mesto postoji neki kodeks, da ne staneš na tudje mesto gde neko hrani.
Sa obzirom na okolnosti nisam u situaciji da idem svaki vikend na tu stranu i da pumpam mesto.
To bi bila mala avantura upoznavanja Dunava u tom toku a ujedno i u pecanju. 114
Ljuba:
"Znam da svako ljubomorno čuva svoje mesto. Za mesto postoji neki kodeks, da ne staneš na tudje mesto gde neko hrani...."
Slažem se ali i tu ima preterivanja. Pre nekoliko dana bio sam na Srednjim vodama i to baš na mestu na kome godinama pecam i koje sam ja otkrio. Onda dolaze likovi sa 3 broda i jedan krene da se dere da oni tu dolaze vikendom stalno i zašto sam tu stao itd. A njega sam odmah poznao jer je pre stajao na drugom mestu ispod i snimio je da ja tu vadim pa je onda krenuo da dolazi petkom da zauzme mesto preko vikenda.
Bilo je tu i nekoliko lokalaca iz Pančeva koje poznajem i koji su ga baš onako hladno odmerili, ne bio mu ja u koži ako mu nešto zapne na vodi.
Nisam hteo da ulazim u konflikt i sebi kvarim divan dan na vodi mada sam bio na ivici da mu priredim doživljaj koji neće zaboraviti. Obično idem radnim danom, retko vikendom a i ako idem tada onda na neko drugo mesto a i kada vidim da je neko na "mom" mestu jednostavno se pomerim na sledeću lokaciju. Ovo sam progutao, ostao tu još par sati tek da vidi da ne može po njegovom a onda otišao jer sam ionako planirao odlazak u to vreme.
Hoću da kažem da na vodi ne postoji "moje" ili "tvoje" mesto. Sve je to naše pa ko pre stigne i nema ljutiš. Ostaje mogućnost da se lepo zamoli čovek da se pomeri, uz ljudski pozdrav a možda i piće i konflikta onda nema.
Dalibore, vidim da ideš na Srednje vode a i ja pa možemo da se udružimo i održavamo neko mesto za pecanje a i za Žilavu sam spreman samo još da kupim brod, ipak šiklja nije za takvu avanturu.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju