Nautika opšta... > Zakoni i Propisi

Odjava i registracija plovila

<< < (17/26) > >>

LSI:

--- Citat: Kapetan  07, 02, 2014, 17:16:15 posle podne ---pricao sam sa deltom oko kasko osiguranja ... tesko s*anje...

nista ne priznaju ...

--- Kraj citata ---

Praksa je svih osiguravajućih društava da nude osiguranja za sve i svašta, a u praksi, kad god se obratite za naplatu osiguranja, ispostavi se da je vaš slučaj opisan sitnim slovima i da u vašem slučaju polisa to ne pokriva.

Tek, sva osiguravajuća društva su od NBS dobila sertifikate za obavljanje poslova osiguranja i dužna su da vrše osiguranja, medjutim sami osiguravači odredjuju pravila igre i osiguranici su tu zato da bi plaćali premije, a ne zato da bi naplaćivali štete. Kad bi oni plaćali svaku štetu - od čega bi isplaćivali svoje plate i bonuse?

Znam za slučaj gde ni jedno naše osiguravajuće društvo neće da zaključi jednu vrstu osiguranja, a NBS ne dozvoljava da se takva polisa zaključi sa inostranim osiguravačem jer su domaćim dali licence... Luda zemlja, ludački propisi... poludećemo i mi svi koji još do sada nismo.

Da se vratim na osiguranja za nautičare.
Zakonom je propisana obaveza ali osiguravači prosto ignorišu nas, male, obične vlasnike običnih, često sklepanih, samogradjenih i nadogradjenih čamaca.
Njima su interesanti samo vlasnici luksuznih jahti jer se tu radi o velikim vrednostima i sa vlasnicima takvih plovila spremni su i da sednu i da se dogovore.

A nas, ostale, kad bi mogli - napujdali bi pse na nas, da nas najure da im ne dosadjujemo.

Misha D:
Dorovoljno osiguranje za nadoknadu stete je tesko naplativo kod nas.
Nisam siguran da imaju strucnog procenitelja koji bi realno odredio visinu ogrebanog ili blaze ostecenog plovila, a da ne govorim o vecim stetama.
Kod vozila to je reseno uslugama zvanicnih servisa, a za plovila ovde takvih i nema koji bi mogli da ispostave racun za limarske, farbarske i ostale radove. Tek je kasko jedan veliki rizik.
Ali u Evropi ne moze se uploviti u marinu gde su privezana skupa plovila ukoliko ne pokazate polisu na velike iznose obestecenja, jer tamo nema "zamazivanja"ostecenog mesta na tudjem plovilu nego se sve farba. 

namcor:
dali je porez na upotrebu plovila sa popustom za  godine starosti ili bez njega

LSI:

--- Citat: qvin meri  08, 02, 2014, 19:42:44 posle podne ---dali je porez na upotrebu plovila sa popustom za  godine starosti ili bez njega

--- Kraj citata ---

Pitanje mi nije sasvim jasno - da li se odnosi na cenu koju sam izneo u svom slučaju ili vas zanima uopšte popust na osnovu starosti?

U mom slučaju, za čamac sa kabinom, star preko 30 godina i motorom od 8KS, porez se izračunava po tablici u kojoj piše da za motore do 7,35 kW treba platiti 10.880 dinara.
Obzirom da je moj čamac stariji od 10 godina, porez se umanjuje za 30%.

A ako ste mislili uopšteno, onda kratko:

Ako je čamac star preko pet do osam navršenih godina umanjenje je 10%.
Ako je čamac star preko osam do 10 navršenih godina umanjenje je 20%.
Ako je čamac star preko deset navršenih godina umanjenje je 30%.

Iznose poreza prema dužini čamca (sa ili bez kabine) u zavisnosti od snage motora, možete naći ovde: http://www.mojaladja.com/forum/index.php/topic,12568.msg135251.html#msg135251

namcor:
cena za vas camac,sad mi je jasno da je popust uracunat,

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju