E, ovako treba... > Plovila

Sta sve treba imati u camcu

(1/3) > >>

AccA:
Da li neko moze da napise sta je neki minimum koji mora imati camac da bi se osecali bezbedno na vodi. Pocetnik sam u nautici. Imam nov Primus 14 i Ymahu od 6ks i tek mi predstoji prvo spustanje u vodu. Prilikom kupovine motora u Platnneru je uradjen taj prvi (ili nulti servis), dobio sam instrukcije oko koriscenja i posle 20 radnih sati treba da idem na sledeci servis. Tako da motor nije problem. Camac je takodje kupljen nov i to sto sam uz njega dobio je sve sto imam (a to je u principu nista  jh ), pa mi treba info oko ostalih stvari sta sve treba da se ima na jednom camcu...
Unapred hvala svima i izvinjavam se sto ce ovo moje pitanje nekima izgledati pomalo smesno i totalno pocetnicko. Ali na moju zalost prvi sam nauticar u mom okruzenju (uza i sira porodica, prijatelji, poznanici....), a opet daleko od vode da bi mogao pokupiti iskustva bilo iz okurzenja bilo na vodi.

CIVIJA:
Veslo uzmi drveno, ja sam ga kupio na buvljaku NBGD i odmah ofarbao donji deo tako da je evo vec trecu godinu OK.
Ono sto ja imam na camcu a preporucujem i tebi:
- nesto osnovnog alata: kljuc za svecice, klesta, srafciger, noz, rezerve svecice, malo zice, izolir traka...
- kanap 8mm 30m i na kraju sidro 5kg
- jos jedan kanap (8mm) nekih 20 m kada se vezujes u obalu
- baterijska lampa - obavezna ukoliko se vozis, pecas nocu
- prsluk za spasavanje
- isecenu kanticu za izbacivanje vode iz camca (ispalac ili ispolac - kako ga vec ko zove)
- neki flaster, zavoj

SALE NB:
Osnovno što moraš da imaš na čamcu je veslo, ispolac i makar parče kanapa za vezivanje. Veslo je veoma korisna sprava, ako znaš da veslaš. Kada naučiš da veslaš, nećeš pitati kakvo veslo ti treba, sam ćeš uzeti ono koje odgovara tebi i tvom čamcu. Motor je možda nov i nije problem, ali začas se udari u deblo i uništi elisa, a onda bez vesla nema mrdanja. Obavezno planiraj  i ponesi zalihu goriva. Obično ga ponestane u najgorem mogućem trenutku, ispred barže, usred salauke i slično.
Sidro ti za početak stvarno nije neophodno, a ako ga već kupuješ, onda ti treba makar 1 metar lanca i 20-25 metara dobrog kanapa. Kanap je veoma bitna i korisna stvar, njega nikad dosta. Ne moraš odmah spakovati 100 m kanapa na čamac, ali 2 smotka po 10 metara će ti biti dosta za početak na tvom čamcu.
U ovim letnjim mesecima obavezno ponesi pijaće vode, a kad budeš poželeo i mogao, montiraj bimini tendu.

Ostalo ćeš već naučiti u hodu! 114 Dobrodošao među nautičare.

AccA:
Kolege, hvala.
Prilikom polaganja za camac su nam rekli da 3 stvari koje prvo stavljamo u camac pre nego sto i sami udjemo u njega su pijaca voda, veslo i ispolac.
Sto se tice bimini tende, ocekujem da ista bude gotova do vikenda, tako da je i taj deo resen.
Video sam ove rubriku gde su predstavljene neke nauticke radnje, a i sam sajt ima web trgovinu, pa je verovatno malo bzv i nezahvalno da pitam za preporuku gde pazariti sve sto mi treba. Tako da moze na PP.
Cemu sluzi tih metar lanca kada govorimo o sidru i kanapu?

CIVIJA:
I ja htedoh da pitam cemu sluzi lanac?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju