Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA

Riblja Mladj

<< < (20/22) > >>

Kapetan:
E moj Arso... u kojoj ti zemlji zivis... znas da imam one koze.. ne postoji veterinar u Srbiji koji se razume u koze, potpisujem .. da ti sada ne elaboriram celu temu , to mozemo jedared uz pice.. epilog je da je momcima iz BeoCapre umrlo 300 jarica pre godinu dve "bez razloga" ... i to ti je veterina u Srbiji ... a kad se u koze ne razumeju kako ce u sarane...

na zalost znanje se skuplja preko ljudi koji imaju iskustva u zemlji i inostranstvi , pa se gadjamo slikicama i opisima preko raznih mesingera ... (tako izlecih koze recimo)... veterinar ni dan danas ne zna od cega su bolovale, ne znam ni ja ali znam koji je lek pomogao ...

Da se vratimo na temu ...
Znam da je aeracija NAJBITNIJA u celoj prici ... zato sam i napravio ozbiljan sistem za istu ... ali mi taj deo aeracije ne ide u glavu kako se alge ne razmnozavaju vise kad ima vise kiseonika... mozda visak kiseonika izbaci neki drugi element, ili im smeta visak kiseonika ...
kod mene se planira akvaponika (kruzenje vode kroz bilje) tako da cu ja imati dosta "baste"... od dodatnog bilja u planu su lokvanji, socevice i slicne stvati ... slazem se da i bilo dobro da ima plicaka , to sam vec planirao da resim visecim bastama koje ce se potapati i slicnimm stvarima ...
trenutno imam oko 20 cm vode u bazenu (posle radova sam iskljucio dotok vode) i za sada se voda nije zazelenela... sto ne znaci da nece kada je bude vise... temepratura te vode je 30 stepeni idealno za alge ali za sada se nista ne desava... mozda je razlog u izvorskoj vodi koja ne nosi skoro nikakvo zagadjenje, sto hemijsko sto biolosko

Arsa:
Pa ne moraš baš da praviš alge. Ako ih nema teraj kako si namerio. Samo dobro aeriši. Ako se voda kreće i to usporava njihov razvoj, bar tako mislim.

Što se tiče nauke, zaboravio sam da se ti više uzdaš u internet i da si nepopravljiv. Zato teraj dok opet ne lupiš glavom. Hbga, Kaki si taki si, naš si. Pored tebe bar nije dosadno.  114

Kapetan:

--- Citat: Arsa  02, 07, 2016, 19:07:31 posle podne ---Pa ne moraš baš da praviš alge. Ako ih nema teraj kako si namerio. Samo dobro aeriši. Ako se voda kreće i to usporava njihov razvoj, bar tako mislim.

Što se tiče nauke, zaboravio sam da se ti više uzdaš u internet i da si nepopravljiv. Zato teraj dok opet ne lupiš glavom. Hbga, Kaki si taki si, naš si. Pored tebe bar nije dosadno.  114

--- Kraj citata ---

ma bre ja bih najradije doveo nekoga ko zna... al kozama se naucih koliko znaju ljudi u srbiji (dva lokalnaveterinara, profesori sa veterine i sl i niko nista ne zna...), na kraju mi drugar sa ostrva silbe prema slikama i ponasanju javio koji je lek pomogao njegovom stadu .. kad vidi pomogao i mom ... pitam ove nase lokalce kazu nikad culi ...

citam ovih dana dosta o algama .. cirkulacija vode koju si pomenuo je na drugom mestu sto se tice pomoci oko algi , na prvom je aeracija naravno... ali sve vise citam o SLAMI JECMA , ona u procesu truljenja postepeno oslobadja hidrogen peroksid koji je smrt za alge ... i koliko vidim odprilike preko 50% ljudi je zadovoljno ... narucio sam danas 50 bala razane slame pa taman da vidim kako ce se ponasati ...

a mozda mi bale rese i problem baste ako posadim nesto na te bale ?

petar_kozic:
Nikola, zato sam ti i rekao da se raspitas kod ljudi iz Radmilovca.
Oni u saradnji sa poljoprivrednim fakultetom iz Zemuna gaje sarane. Imaju nekoliko ribnjaka u Radmilovcu, pored samog Smederevskog puta, prolazim svaki dan tamo.
Inace je Radmilovac i ogledno skolsko dobor poljoprivrednog fakulteta.

Ovo je vec ne znam koja generacija sarana da gaje, sigurno su do sada nesto naucili.
Znam da to rade u saradnji sa Dancima.

Kapetan:
svraticu, ali iskustvo sa strucnjacima u srbiji mi je prilicno negativno...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju