Nautika opšta... > OPŠTA DISKUSIJA
Riblja Mladj
Kapetan:
brate muke Tantalove...
ovu branu su odnele cuvene majske poplave ... sad bas planiram neko jezerce na ravnom delu, povrsine oko 200 kvm , javljam kako je uspelo
ostalo je sve manje vise ok ... dosta se napredovalo od tada... ako te put nanese ti navrati
Arsa:
Kapetane, nema ništa bez temeljne pripreme i primene proverenih rešenja. Zato ti je brana i otišla.
Iskreno, za 200 riba koje bi ti držao na toj maloj površini izrada sigurne brane, sistema za pražnjenje i punjenje jezera radi izlova ribe pa čuvanje i prihrana iste... i još svašta. To je bacanje para i neisplativa investicija. Ako to možeš i želiš, onda samo napred. 114
MiletaStamat:
Da rizično je praviti branu u samogradnji, još na strmini, dok za ravnicu je praktičnije. Kod mene na Plavskom jezeru su pravili velike kaveze od čeličnih kutija pa okolo mreža sa malim okcima da riba ne može napolje. Sve je to stajalo na pontonima, tako da može da se gazi po konstrukciji hrani riba i vadi po potrebi. Ali to je kada već postoji jezero u blizini. Ili praviti akumulaciju na ravnom, kopajući u zemlji veći bazen. Opet investicija. Kapetane ja i moj kum koji je iz Belanovice, tj. živi u Beogradu ali ima kuću u Belanovici i tamo je svakog vikenda, razmišljali da tako nešto pravimo na reci Kačer. Hteli smo da kupimo plac pored same reke, napravimo jedan rukavac i skrenemo deo vode iz Kačera u pripremljeni prostor, zatim na drugoj strani opet višak vode vratimo u Kačer, tako da napravimo prirodan protok vode u tom, ajde nazovi bazenu gde bi držali ribu, ali kada smo videli šta je Kačer uradio u onim poplavama pre neku godinu, odustali.
Arsa:
Samo bih napomenuo da se ribnjak, načelno, ne ukopava već se ograđuje nasipom. Posebno ako se vodom snabdeva iz obližnje reke ili potoka. Ukopavanjem se otvara mogućnost da nivo dna ribnjaka bude niži od reke ili potoka iz koga dobija vodu i da se onda ne može u potpunosti isprazniti slobodnim padom što predstavlja problem kod izlova ribe i pripreme ribnjaka za sledeću sezonu.
MiletaStamat:
Slažem se sa svime. U mom rodnom mestu su se nekada njive navodnjavale iz reke, na većoj nadmorskoj visini se iz reke odvoji kanal dubine otprilike 1m isto te i širine, koji se prostire prema njivama koje se nalaze niže od kote gde je izveden kanal, dalje mrežom manjih kanala o,5 x o,5 metara voda ide do svih njiva koje se navodnjavaju. Zato sam mislio da je u delu Srbije gde je kapetan hteo da pravi ribnjak moguće to izvesti, samo se sada ne moraju kopati kanali i stalno čistiti već se to može odraditi cevima, e sada negde se napravi veća akumulacija a višak se opet iz te akumulacije vraća u reku na nekoj nižoj koti. Izvodljivo je, samo treba dosta posla. Gledao sam kako to kod mene rade. S tim što tamo nisu pravili ribnjake nego akumulacije gde su čuvali vodu kad je suša da bi mogli navodnjavati bašte i njive, te se akumulacije u lokalu zovu MOČILA, i samo su se u njima množile žabe, ponekada smo mi deca ulovili neku manju ribu i pustili je u tu vodu, e šta je bilo kasnije sa njom pojma nemam jh . Jedini je problem ubediti komšije da dozvole da se od početnog kanala do kraja sistema preko njihovih imanja postave cevi, što je u Srbiji najteži deo posla kuku Pozdrav za sve na forumu
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju